Faktaboks

Alexander Rybak

Aljaksandr Igaravitsj Rybak

Født
13. mai 1986, Minsk, Belarus (daværende Sovjetunionen)

Alexander Rybak i den norske finalen i Melodi Grand Prix 2009.

/NTB.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Alexander Rybak er en norsk musiker, sanger, komponist og skuespiller. Han ble kjent i offentligheten da han i 2006 vant talentkonkurransen Kjempesjansen på NRK. I 2009 sto han for Norges tredje seier i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix med sangen Fairytale.

Bakgrunn

Rybak er født i Belarus (Hviterussland), og har vært bosatt i Norge siden 1990. Han begynte med musikk som femåring, og fikk fiolinundervisning av sin far i flere år. Seinere var han elev hos blant annet professor Isaac Schuldman ved Norges musikkhøgskole, Alf Richard Kraggerud, Eileen Siegel og Lena Rist-Larsen. Han har medvirket ved en rekke festivaler, konserter og prosjekter av ulike slag, og har opptrådt med blant andre Minsk kammerorkester, Kringkastingsorkestret, Arve Tellefsen og Morten Harket.

Gjennombrudd

Høsten 2006 vant Rybak talentkonkurransen Kjempesjansen på NRK. Året etter hadde han rollen som Felespilleren i musikalen Spelemann på taketOslo Nye Teater, og for denne prestasjonen ble han tildelt Hedda-prisen som Årets debutant. Juryen bemerket at Rybak «foruten å briljere musikalsk, imponerte og sjarmerte med sin spontane spilleglede og sitt utrolige sceniske nærvær». Han har også medvirket i musikalen Some Sunny Night av Thomas Stanghelle.

I 2009 vant Alexander Rybak den norske finalen i Melodi Grand Prix med sangen Fairytale, som han selv har skrevet tekst og musikk til, og 16. mai gikk han til topps i Eurovision Song Contest i Moskva. To uker seinere ga han ut albumet Fairytales, som fikk god mottakelse av kritikerne. Det ga ham to listetoppere i Norge, Fairytale og Funny Little World, mens tredjesinglen Roll With The Wind havnet på tiendeplass.

I 2010 kom oppfølgeralbumet No Boundaries, i 2011 Visa vid vindens ängar, som Rybak lagde sammen med svenske Mats Paulson, og i 2012 juleplata Christmas Tales. Disse solgte på langt nær like mye som debuten hadde gjort. Rybak har for øvrig spilt i den norske barnefilmen Yohan – barnevandrer (2010) og han sang julesanger på Christmas Tales (2012). Han ga i 2015 ut barneboka Trolle og den magiske fela.

I 2018 vant han Melodi Grand Prix med That's How You Write A Song, som ble nummer 15 i Eurovision Song Contest.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg