Charles Lindbergh

Faktaboks

Charles Lindbergh

Charles Augustus Lindbergh

Uttale
lˈindbə:g
Født
4. februar 1902, Detroit, Michigan
Død
26. august 1974

Charles Lindbergh fotografert foran sitt fly, Spirit of St. Louis.

Av /NTB Scanpix ※.

Charles Lindbergh var en amerikansk flyger av svensk avstamning. Han er kjent for den første direkte soloflygningen over Atlanterhavet.

Karriere

Lindbergh var utdannet som militærflyger. Han var i 1926 postflyger på ruten mellom St. Louis og Chicago, og fikk finansiell støtte fra en gruppe forretningsmenn i St. Louis for å konkurrere om en pris for den første som fløy direkte fra New York til Paris. Lindbergh gjennomførte flygningen som den første som fløy alene direkte fra New York til Paris 20.–21. mai 1927. Flygningen gikk over 5800 kilometer på 33 timer og 39 minutter, i det enmotors flyet Spirit of St. Louis. Ferden vakte voldsom oppsikt både i Europa og USA. Han ble utnevnt til oberst og var senere teknisk konsulent for flyselskaper.

Lindbergh var isolasjonist da andre verdenskrig brøt ut 1939, men da USA kom med i den, gikk han inn for krigsinnsatsen og arbeidet som sivil ekspert for de militære myndigheter. Etter krigen virket han som teknisk rådgiver for USAs flyvåpen, fra 1954 som brigadegeneral. Han var også konsulent for Pan American World Airways.

Familie

Charles Lindbergh var gift med Anne Morrow Lindbergh. I mars 1932 ble Lindberghs knapt to år gamle sønn bortført av en pengeutpresser og funnet drept. Snekkeren Bruno Hauptmann ble dømt for mordet og henrettet 1936.

Bøker

Lindbergh skildret atlanterhavsferden i en bok utgitt i 1927, og skrev senere Of Flight and Life (1948) og selvbiografien The Spirit of St. Louis (1953, norsk oversettelse samme år).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg