Faktaboks

Pan American
Pan Am
Uttale
pæn əmˈerikən wə:ld ˈɛəweiz

Pan American World Airways er et tidligere amerikansk flyselskap. Pan American var et av verdens største flyselskap, og åpnet de første atlanterhavs- og stillehavsrutene.

Historie

Pan American ble grunnlagt i 1927 og fløy først en postrute mellom Florida og Cuba. ÅSelskapet åpnet i 1936 den første stillehavsruten med flybåten China Clipper og i 1939 den første atlanterhavsruten. Pan American måtte i 1991 innstille driften av økonomiske årsaker. Det meste av rutenettet ble overtatt av Delta Air Lines.

Pan American Airways gjenoppstod som et innenriks lavprisselskap i 1996, men gikk igjen konkurs i 1998. Samme år ble det kjøpt opp av jernbaneselskapet Guilford Transportation Industries, og fløy fra 2000 som lavprisselskap frem til det igjen ble lagt ned i 2004.

Guilford overtok merkenavnet Pan Am og har overført det til jernbaneselskapet Pan Am Railways. Planer om gjenopprettelse av flyselskapet har blitt lagt frem, men så langt ikke blitt fullført.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg