Faktaboks

Carsten Winger
Født
18. mai 1907, Oslo
Død
19. august 1992
Henki Kolstad og Carsten Winger
Henki Kolstad og Carsten Winger i 1953
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Carsten Winger var en norsk skuespiller som spilte både klassisk teater, operetter og musikaler, og dessuten i flere filmer.

Han debuterte i 1932 på Søilen Teater og opptrådte deretter på Chat Noir. I 1934 flyttet han til Det Nye Teater, senere Oslo Nye Teater, som han siden var tilknyttet bortsett fra engasjementer ved Det Norske Teatret i 1947–1949 og Folketeatret i 1958–1959.

Hans store ungdomsroller var Preben i På solsiden av Helge Krog og tittelrollen i Kjeld Abells Larsen eller melodien som ble vekk. Han spilte også Peer Gynt, Erasmus Montanus, Helten frå den grønne øya av J. M. Synge og Harold Pinters Vaktmesteren. Til hans mest spennende menneskeskildringer hører Malvolio i William Shakespeares Helligtrekongersaften. Videre var han pioner i det absurde drama som oldingen i Eugène Ionescos Stolene (1957) og generalen i En lykkelig begivenhet av Slawomir Mrozek.

Carsten Winger var også aktiv i operetter og musikaler, både på scene og TV, og på film huskes han blant annet fra Arne Skouens Pappa tar gull og som rektoren i Stompa-filmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg