Faktaboks

Carlo Emilio Gadda
Uttale
gˈadda
Født
14. november 1893, Milano, Italia
Død
21. mai 1973, Roma, Italia

Carlo Emilio Gadda var en italiensk forfatter, og en av de betydeligste i mellom- og etterkrigstiden.

Gaddas realisme er knyttet til det lingvistiske. Det finnes ingen annen realisme i litteraturen enn den språklige. Forfatterens rolle er ikke bare å gjengi det virvar av språkformer som finnes, men å sette denne fragmentariske virkeligheten sammen til en helhet. Blant hans viktigste bøker er La Madonna dei filosofi (1931), Il castello di Udine (1934), som ironiserer over ulike typer språkbruk, L'Adalgisa (1944) som beskriver en kaotisk, men vital folkelig verden, og novellesamlingen Novelle dal Ducato in fiamme (1953), som uttrykker en optimisme som ikke finnes i hans store senere verker.

Verker

Gaddas verker gir uttrykk for en materialisme der psyken og universet står i et årsaks- og speilforhold til hverandre. Oppløsningen av jeget hos det nevrotiske moderne mennesket blir et uttrykk for universets tilstand av uorden. Store deler av Gaddas forfatterskap svinger mellom hans behov for orden, Logos, og det kaotiske, Eros, som også riktignok betyr mulighet for liv.

I Eros e Priapo. Da furore a cenere (1967, skrevet omtrent ti år tidligere) beskriver han fascismen som Eros' seier over Logos, men i Priapos' degenererte form. Subjektet er oppløst og mennesket prisgitt den abnorme borgerlige forfengeligheten, som spilles ut i en grotesk sosial komedie.

Hovedverket Quer pasticciaccio brutto de via Merulana (1957) er en kriminalintrige der jakten på den skyldige hele tiden blir avbrutt av utallige digresjoner, og der det mangler en endelig løsning. Romanen skildrer storbyens lavere sosiale lag gjennom en rekke ulike språkformer, som også bryter opp fortellingens narrative orden.

I La cognizione del dolore (1963) er handlingen lagt til et søramerikansk fantasiland med trekk fra Lombardia. Romanen må forstås som en kritikk av et sykt og barokt samfunn, og er samtidig sterkt selvbiografisk; sentralt i hovedpersonens psykiske reise står et uforløst forhold til moren.

Gaddas filosofiske essays Meditazione milanese ble utgitt 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg