Carl Frølich Hanssen var en norsk offiser og idrettsleder, en av NS-regimets frontfigurer under andre verdenskrig.

Hansen gikk ut av Krigsskolen i 1904, og hadde frem til andre verdenskrig en variert militær karriere. Han ledet flere avdelinger og var tidvis engasjert som lærer. Fra 1936 ledet han Feltartilleriregiment nr. 1 som oberst. Han var aktiv i flere idrettsorganisasjoner før krigen.

Ved krigsutbruddet i 1940 deltok han med sine tropper i felttoget i Østfold. Høsten 1940 meldte han seg inn i Nasjonal Samling (NS). Fra 1941 til krigens slutt var han leder for Arbeidstjenesten (AT), det vil si regimets organisering og utnyttelse av ungdom til bestemte oppgaver.

I motsetning til en rekke andre offiserer forlot ikke Hansen Arbeidstjenesten etter at tjenesten ble nazifisert, selv om det må sies at han ikke opptrådte som noen pådriver for nazifisering av AT og flere ganger forsøkte å verne AT mot partipolitisk utnyttelse.

Etter krigen satt han flere år i varetekt før saken hans ble avgjort i 1949. Han ble dømt til 7 års fengsel og tap av borgerlige rettigheter og fradømt stillingen som oberst i Hæren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.