Carl Frølich Hanssen

Faktaboks

Carl Frølich Hanssen
Født
8. januar 1883, Halden
Død
6. januar 1960, Oslo

Carl Frølich Hanssen. FF. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Carl Frølich Hanssen
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Carl Frølich Hanssen var en norsk offiser og idrettsleder, en av NS-regimets frontfigurer under andre verdenskrig.

Hansen gikk ut av Krigsskolen i 1904, og hadde frem til andre verdenskrig en variert militær karriere. Han ledet flere avdelinger og var tidvis engasjert som lærer. Fra 1936 ledet han Feltartilleriregiment nr. 1 som oberst. Han var aktiv i flere idrettsorganisasjoner før krigen.

Virke under andre verdenskrig

Ved krigsutbruddet i 1940 deltok han med sine tropper i felttoget i Østfold. Høsten 1940 meldte han seg inn i Nasjonal Samling (NS). Fra 1941 til krigens slutt var han leder for Arbeidstjenesten (AT), det vil si regimets organisering og utnyttelse av ungdom til bestemte oppgaver.

I motsetning til en rekke andre offiserer forlot ikke Hansen Arbeidstjenesten etter at tjenesten ble nazifisert, selv om det må sies at han ikke opptrådte som noen pådriver for nazifisering av AT og flere ganger forsøkte å verne AT mot partipolitisk utnyttelse.

Etter krigen

Etter krigen satt han flere år i varetekt før saken hans ble avgjort i 1949. Han ble dømt til 7 års fengsel og tap av borgerlige rettigheter og fradømt stillingen som oberst i Hæren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg