Brunvoll hovedkontor
Brunvoll AS sitt hovedkontor og produksjonsanlegg i Molde.
Thruster
Eksempel på thruster eller sidepropeller som produseres av Brunvoll.
Av .

Brunvoll er et familieeid konsern som er en verdensledende leverandør av systemer til fremdrift, posisjonering og manøvrering av avanserte fartøy.

Konsernet består av Brunvoll AS i Molde med hovedkontor, utviklingsavdeling og produksjon av thrustere (sidepropeller), Brunvoll Volda AS i Volda som produserer gir og propeller og Brunvoll Mar-El AS i Dalen i Telemark som utvikler og produserer manøver- og styringssystemer.

Brunvoll-konsernet hadde i 2020 en omsetning på 1,263 milliarder kroner og 520 ansatte (2021).

Historikk

Brunvoll ble etablert i 1912 da brødrene Andreas og Anders Brunvoll grunnla Brødr. Brunvoll Motorfabrikk AS på Harøya på Romsdalskysten. Bedriften produserte de første årene lavtrykks dieselmotorer og vribare propeller til fiskebåter. I 1918 flyttet selskapet til Molde og en tredje bror, Arthur Brunvoll, kom inn som partner.

I 1964 kom en lokal fiskebåtreder og kunde til Brunvoll med ideen om å utvikle og installere en sidepropeller, en såkalt thruster, i fiskebåten de hadde under bygging. Brunvoll tok utfordringen, og selskapet har etter hvert opparbeidet seg en solid markedsposisjon på verdensbasis på slike thrustere. Motorproduksjonen ble nedlagt i 1960.

I 2017 kjøpte Brunvoll alle aksjene i Scana Propulsion AS med de to operative bedriftene Scana Volda AS og Scana Mar-El som har blitt en del av konsernet som nå teller tre produksjonsbedrifter.

Annonse dieselmotor
Annonse for en av Brunvoll sine dieselmotorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg