Brunvoll

Brunvoll hovedkontor
Brunvoll AS sitt hovedkontor og produksjonsanlegg i Molde.
Thruster
Eksempel på thruster eller sidepropeller som produseres av Brunvoll.
Av .

Brunvoll er et familieeid konsern som er en verdensledende leverandør av systemer til fremdrift, posisjonering og manøvrering av avanserte fartøy.

Konsernet består av Brunvoll AS i Molde med hovedkontor, utviklingsavdeling og produksjon av thrustere (sidepropeller), Brunvoll Volda AS i Volda som produserer gir og propeller og Brunvoll Mar-El AS i Dalen i Telemark som utvikler og produserer manøver- og styringssystemer.

Brunvoll-konsernet hadde i 2020 en omsetning på 1,263 milliarder kroner og 520 ansatte (2021).

Historikk

Brunvoll ble etablert i 1912 da brødrene Andreas og Anders Brunvoll grunnla Brødr. Brunvoll Motorfabrikk AS på Harøya på Romsdalskysten. Bedriften produserte de første årene lavtrykks dieselmotorer og vribare propeller til fiskebåter. I 1918 flyttet selskapet til Molde og en tredje bror, Arthur Brunvoll, kom inn som partner.

I 1964 kom en lokal fiskebåtreder og kunde til Brunvoll med ideen om å utvikle og installere en sidepropeller, en såkalt thruster, i fiskebåten de hadde under bygging. Brunvoll tok utfordringen, og selskapet har etter hvert opparbeidet seg en solid markedsposisjon på verdensbasis på slike thrustere. Motorproduksjonen ble nedlagt i 1960.

I 2017 kjøpte Brunvoll alle aksjene i Scana Propulsion AS med de to operative bedriftene Scana Volda AS og Scana Mar-El som har blitt en del av konsernet som nå teller tre produksjonsbedrifter.

Annonse dieselmotor
Annonse for en av Brunvoll sine dieselmotorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg