Foto av fiskefartøy

Kombinert fiskefartøy som kan fiske med både ringnot og trål på det åpne hav.

Av /KF-arkiv ※.
Foto av sjark

Sjark på vei inn Skråfjorden i Åfjord kommune, Sør-Trøndelag. Sjarken brukes i kystfiske med line og garn.

Av /NTB Scanpix ※.

Fiskefartøyer er båter som benyttes til fiske og fangst og er registrert i merkeregisteret. Det er vanlig å skille mellom fartøyer som brukes til kystfiske, bankfiske eller havfiske, og mellom fartøyer med aktive og passive redskaper (se fiskeredskaper).

Til gruppen av kystfartøyer hører mindre båter som fisker med snøre (jukse), line og garn. Slike fiskebåter blir ofte kalt sjark. Dessuten finnes det garn-, line-, snurrevad-, reketrål- og notfartøyer opptil 28 meter. Til havfiskeflåten hører ringnotfartøyene, ferskfisktrålerne, fabrikktrålerne, autolinefartøyene og de større reketrålerne.

Fartøysgrupper

I fiskeristatistikken skjelnes det ofte mellom fartøyer etter lengde på fartøysgruppene og det brukes ofte inndelingen under 10 meter, fra 10 meter til 14,9 meter, 15 meter til 20,9 meter, fra 21 meter til 27,9 meter og over 28 meter.

I 2019 var det registrert 2075 fartøyer under 10 meter, og 2163 fartøyer fra 10 meter til 14,9 meter, 105 fartøyer fra 15 meter til 20,9 meter, og 95 fra 21 meter til 27,9 meter og 236 fartøyer over 28 meter. Ved utgangen av 2019 var det registrert 5 948 fiskefartøyer i Norge.

Samlet kvantum og førstehåndsverdi for hele fiskenæringen var i underkant av 2,5 millioner tonn fisk til en førstehåndsverdi på i underkant av 21,6 milliarder kroner (2019 ).

Registreringsmerket

Registreringsmerket på fiskefartøyer består av: først fylkets bokstav(er), deretter løpenummer og sist distriktsbokstav(er). Fylkesnavnet er forkortet til én eller to bokstaver. Det samme er distriktene (kommunene), for eksempel F 15 P betyr Finnmark fylke løpenummer 15 i Porsanger kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg