Bridgeport

Artikkelstart

Bridgeport er største by i delstaten Connecticut i USA med 146 579 innbyggere (2017). Den er en havneby ved munningen av Pequennock-elven i Long Island-sundet, rundt 80 kilometer nordvest for New York City. Bridgeport ligger i det sørvestlige Connecticut og er kjent for sine mange offentlige parker. Byen har fått navn etter en vindebro over Pequennock-elven.

Befolkning

Sammen med Stamford og Norwalk danner Bridgeport en større byregion (metropolitan area) med om lag 950 000 innbyggere. Innbyggertallet var i svak nedgang frem til 2000, men har deretter økt til det i 2017 var omtrent like stort som i 1930.

Økonomi og kultur

Tidligere ble det blant annet produsert elektrisk utstyr, transportutstyr, maskinverktøy, våpen, skrivemaskiner, bildeler og matprodukter, men industrisektoren er blitt betydelig redusert. I dag er tjenesteyting, med vekt på finansvirksomhet, helsetjenester og undervisning viktigst.

I og ved Bridgeport er det to universiteter og flere høyskoler. Det er to store sykehus.

Barnum Museum, til minne om sirkuseier og impresario Phineas T. Barnum, er en betydelig attraksjon. Greater Bridgeport Symphony er et orkester med en rik historie. Byen har flere teatre.

Historie

Første dokumenterte bebyggelse pågikk i 1644 og ble kalt Pequennock etter urbefolkningen i området. Jordbruk og fiske var viktigste næringsveier. Landsbyen Newfield grodde fram på 1760-tallet. I 1695 eller 1701 ble området kalt Stratfield fordi det lå mellom byene Stratfield og Fairfield.

Newfield ekspanderte gjennom kysthandel med Boston, New York, Baltimore og med Vestindia. I 1800 fikk byen navnet Bridgeport. Den ble et senter for handel, skipsbygging og hvalfangst. Etter opprettelse av jernbaneforbindelsen mellom New York og New Haven i 1849 ble Bridgeport raskt industrialisert. Fra 1870 til 1910 var Bridgeport det viktigste industrisenteret i Connecticut og fikk en betydelig befolkningsøkning.

Industrien ble sterkt redusert i 1970- og 1980-årene og andelen fattige økte. Etter 2000 er sentrum og andre byområder blitt rehabilitert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg