Det romerske teateret i Bosra
Det romerske teateret i Bosra
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Bosra er en oldtidsby i det sørlige Syria, beliggende i det sørlige Hauran-området, cirka 140 km sør for Damaskus. I dag ligger det her en liten småby med det offisielle navnet Busra al Sham.

Faktaboks

Også kjent som

Bozra al Sham, Bostra, Bozra, Bozrah

Oldtidsbyen Bosra er omtalt i tekster fra i bronsealderen (Amarna-tekstene), men vi vet lite om dens tidlige historie. Bosra kom under nabateisk innflytelse i det første århundret fvt. og var i nabateernes siste storhetstid både hovedstad og viktigste by, etter klippebyen Petra. Bosra hadde en strategisk plassering langs handelsveiene, og det fruktbare Hauran var senere et av Romerrikets kornkammere.

Romertiden

Bosra ble erobret av romerne i 65 fvt. men byen beholdt sin betydning som den viktigste byen i Syria ved siden av Palmyra. Keiser Trajan (98–117) grunnla provinsen Arabia Petraea og gjorde Bosra til hovedstad i 106. Et stort romersk teater fra samme tid er usedvanlig godt bevart. Byen bevarte sin betydning i senromersk og bysantinsk tid som et viktig bispesete for den østlige ortodokse kirke. Bosras utgravninger omfatter ruinene etter en av de største kirkene i øst.

Bosra var den første bysantinske byen som ble erobret i forbindelse med islams ekspansjon. Den ble erobret av general Khalid ibn Walid allerede i 634. Etter hvert ble de romerske byggverkene omdisponert og brukt til nye formål. På slutten av 1100-tallet, i korsfarertiden, ble for eksempel det gamle romerske teateret bygget om til borg.

Utgravningsområdet

Bosra er i dag et stort og viktig utgravningsområde som står på UNESCOs verdensarvliste. Flere av minnesmerkene er blitt skadet som følge av krigen i Syria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg