Bochum, by i Tyskland, Nordrhein-Westfalen, i Ruhr-distriktet; 373 396 innbyggere (2011). Bochum er det kommersielle og kulturelle senteret for Ruhr. Byen har et universitet (fra 1961), romforskningsinstitutt, flere høyskoler og to tekniske museer. Bochums Schauspielhaus regnes blant de beste teatrene i Tyskland.

Bochum har en betydelig jern- og stålindustri og en stor produksjon av kjemikalier, tekstiler, øl, tobakk og elektriske artikler. Kullindustrien var tidligere svært viktig men gruvedriften opphørte 1973. Bochum fikk en veldig vekst da kull- og stålindustrien kom i gang og er gjentatte ganger blitt utvidet ved sammenslåing med nabokommuner, sist med nabobyen Wattenscheid i 1975. Deler av Bochum har fortsatt småbykarakter.

Bochum ble grunnlagt 1298. Byen ble sterkt skadet under den annen verdenskrig, Propsteikirche (1599) er den eneste gjenværende historiske bygning i byens sentrum. I utkanten finner vi Stiepeler landsbykirke (1008) med verdifulle vegg- og takmalerier fra 12. til 16. århundre og vannborgen Haus Kemnade (fra 1600-tallet) som i dag rommer byens museum.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.