Faktaboks

Bochum
Etymologi

Fra nedertysk boc, 'bøketre' og hum/hem 'heim', altså et 'bosted under bøketrær'.

Uttale
bˈå:xum
Museumsgebäude und Fördergerüst des Deutschen Bergbau-Museums in Bochum
Kullindustrien var, fram til gruvedriften opphørte i 1973, svært viktig for Bochum. Det er dermed ikke tilfeldig at det tyske bergverksmuseum ligger nettopp her.

Bochum er en by i Ruhr-distriktet i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Den har 365 700 innbyggere (2021/22).

Byen er det kommersielle og kulturelle senteret for Ruhr. Byen har Ruhr-områdets første universitet (Ruhr-Universität Bochum, grunnlagt i 1961), romforskningsinstitutt, flere høyskoler og to tekniske museer. Bochums Schauspielhaus regnes blant de beste teatrene i Tyskland, der berømte regissører som Peter Zadek og Claus Peymann har virket som teatersjefer.

Næringsliv

Bochum har en betydelig jernindustri og stålindustri og en stor produksjon av kjemikalier, tekstiler, øl, tobakk og elektriske artikler. Kullindustrien var tidligere svært viktig, men gruvedriften opphørte i 1973. Allerede fra 1950-tallet hadde en radikal strukturendring blitt satt i verk, og det hadde lykkes byen å skape nye arbeidsplasser ved å trekke til seg et betydelig antall nye bedrifter. Den største suksessen i så henseende var at det amerikanske konsernet General Motors etablerte seg i Bochum i 1962, med produksjon av blant annet den populære Opel Kadett, seinere også modellene Astra, Manta og Ascona. Utbyggingen av fabrikkområdene var på begynnelsen av 1960-tallet Europas største byggeprosjekt, og på det meste gav fabrikken arbeid til mer enn 20 000 arbeidstakere. Etter en lang og bitter kamp for å bevare arbeidsplasser som var truet av ulike effektiviseringstiltak, gikk den siste Opel fra samlebåndet i desember 2014.

Historikk

Ruhr-Universität Bochum
Campus for Ruhr-Universität Bochum. Etableringen av det første universitetet i Ruhr-området i 1961 var en milestein for denne svært industraliserte delen av Tyskland. Universitetet hadde i vintersemesteret 2022/23 ca. 41.600 studenter og er dermed et av de ti største i Tyskland.

Byen ble grunnlagt i 1298. Den ble sterkt skadet under andre verdenskrig, og Propsteikirche (1599) er den eneste gjenværende historiske bygningen i byens sentrum. I utkanten ligger Stiepeler landsbykirke (1008), med verdifulle veggmalerier og takmalerier fra 1100-tallet til 1500-tallet, og vannborgen Haus Kemnade (fra 1600-tallet), som i dag rommer byens museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg