Bochum

Artikkelstart

Bochum er en by i Ruhr-distriktet i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Den har 365 600 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
bˈå:xum

Byen er det kommersielle og kulturelle senteret for Ruhr. Byen har et universitet (fra 1961), romforskningsinstitutt, flere høyskoler og to tekniske museer. Bochums Schauspielhaus regnes blant de beste teatrene i Tyskland.

Bochum har en betydelig jernindustri og stålindustri og en stor produksjon av kjemikalier, tekstiler, øl, tobakk og elektriske artikler. Kullindustrien var tidligere svært viktig, men gruvedriften opphørte i 1973. Bochum fikk en veldig vekst da kullindustrien og stålindustrien kom i gang, og er gjentatte ganger blitt utvidet ved sammenslåing med nabokommuner, sist med nabobyen Wattenscheid i 1975. Deler av Bochum har fortsatt småbykarakter.

Byen ble grunnlagt i 1298. Den ble sterkt skadet under andre verdenskrig, og Propsteikirche (1599) er den eneste gjenværende historiske bygningen i byens sentrum. I utkanten finner vi Stiepeler landsbykirke (1008), med verdifulle veggmalerier og takmalerier fra 1100-tallet til 1500-tallet, og vannborgen Haus Kemnade (fra 1600-tallet), som i dag rommer byens museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg