Faktaboks

Peter Zadek
Uttale
tsˈa:dɛk
Født
19. mai 1926
Død
30. juli 2009

Peter Zadek var en tysk teaterleder, oversetter og regissør.

Zadek var av jødisk slekt, og familien emigrerte til Storbritannia mens nazistene hadde makten i Tyskland. Han fikk sin regiutdannelse ved Old Vic i London og vendte tilbake til Tyskland i 1959. Der arbeidet han som regissør ved Bremer Stadttheater fra 1962, før han ble teatersjef i Bochum i 1972–1977 og deretter sjef for Deutsches Schauspielhaus i Hamburg til 1988. Fra 1992 til 1996 var han en del av lederkollektivet for Berliner Ensemble.

Zadek la vekt på å konfrontere publikum med en grotesk realisme, som i oppsetningen av Shakespeares Othello. I hans oppsetninger av moderne dramatikk slo det groteske gjerne over i det ekstreme, som i regien av Frank Wedekinds Lulu i 1988. Zadek regisserte også spillefilmer, hvorav Eiszeit (Istid, 1975), etter Tankred Dorsts skuespill om Knut Hamsun, ble innspilt i Norge. Filmen ble nominert til Gullbjørnen-prisen under Filmfestivalen i Berlin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg