Adam Opel AG, Rüsselsheim, tysk bilmerke, eid av General Motors siden 1929.

Adam Opel (1837–95) laget opprinnelig symaskiner og tråsykler i sin fabrikk, startet 1862 i Rüsselsheim ved Rhinen. Hans fem sønner utvidet produksjonen og bygde en bil 1898 sammen med smeden L. Lutzmann. Det ble en tid bygd biler på fransk lisens, men fra 1906 egne konstruksjoner. I 1928 eksperimenterte Fritz von Opel med rakettdrevne biler, og bygde 1929 verdens første rakettfly.

Fabrikken kom i 1929 under General Motors, som gjorde den til Europas største bilfabrikk. Fabrikkene ble helt ødelagt under krigen, men bygd opp igjen og er blant de ledende i Europa. Kjente modellbetegnelser på personbiler har vært Kadett (1937), Kapitän (1938) og Rekord (1953); Kapitän var den siste modellen som ble laget før den annen verdenskrig og den første som ble satt i produksjon igjen etter krigen, i 1951 fikk den et nytt, mer moderne karosseri.

Opels kanskje mest kjente lastebilmerke var Opel Blitz (1930), den ble en av tyskernes mest brukte lastebiler under krigen. I 1952 fikk den nytt, mer moderne karosseri, og ble en vanlig lastebil, også i Norge. Navnet på denne lastebilen henspilte på fabrikkens firmamerke, som er en sirkel med et lyn (Blitz) gjennom.

Fra slutten av 1970-årene har Opel blitt solgt i Storbritannia under navnet Vauxhall, og disse modellene har erstattet de originale britiske typene.

I mars 2017 ble det bekreftet at General Motors vil selge sin Europeiske virksomhet, inkludert merkene Opel og Vauxhall, til PSA Group, med overtakelse i løpet av året.

Ved utgangen av 2016 hadde Opel over 38 000 ansatte og ti produksjonsanlegg; i Eisenach, Kaiserslautern og Rüsselsheim (Tyskland), Szentgotthard (Ungarn), Gliwice og Tychy (Polen), Aspern (Slovakia), Zaragoza (Spania), og Ellesmere Port og Luton (Storbritannia, produksjon av Vauxhall). I tillegg ble Opel produsert ved General Motors fabrikker i blant annet Sør-Korea, Frankrike og Tyrkia. Samlet salg i 2016 var omkring 1,2 mill. personbiler og lette nyttekjøretøy.

I Norge var Opel det fjortende mest solgte personbilmerket i 2016, med i alt 3708 nyregistrerte biler, og det åttende mest solgte merket for nyttekjøretøy under 3,5 tonn med 1051 nyregistrerte kjøretøy.

Modellserier for 2017 inkluderer småbilene ADAM, Corsa, Astra og den elektrisk drevne Ampera-e, mellomklassebilen Insignia, minivanen Zafira, den kompakte SUV'en Mokka, og nyttekjøretøyene Combo, Vivaro og Movano.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.