Blair Castle

Blair slott, hovedbygningens fasade. Foto fra 2009.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Blair Castle er et gods og slott i Storbritannia, i Skottland, ved landsbyen Blair Atholl nordnordvest for Perth. Slottet er hertugene av Atholls residens.

Faktaboks

Uttale
blˈeə kˈa:sl

Godset er på 520 000 dekar. Slottet var opprinnelig en enkel bygning, som arkitekten David Bryce i 1870-årene bygde om til et stort slott i Scottish Baronial-stil. Den eldste delen, Cummings (eller Comyn's) Tower, ble ifølge tradisjonen oppført i 1269 av John Comyn, en lokal adelsmann, som tok seg til rette på naboens eiendom mens denne var på korstog. Da eieren, jarlen av Atholl, kom hjem, lot han tårnet inkorporere i sin egen borg.

Slottet ble sterkt befestet i 1644, men ødelagt av Oliver Cromwell i 1653. Deler av det ble gjenoppbygd, for så å bli beleiret i 1746 av lord George Murray, bror av den daværende hertug av Atholl. Blair Castle er det siste slott i Storbritannia som ble beleiret.

Slottet har 120 rom som er åpne for publikum, mens hertugen har en 30 værelsers leilighet, men den nåværende eieren, den 12. hertug, bor i Sør-Afrika. Slottet inneholder store samlinger av kunst og våpen. Mange rom har rokokkointeriører. Hagene er restaurert til det utseende de hadde på 1700-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg