Atholl

Artikkelstart

Atholl er skotske adelstitler som gjennom tidene har vært båret av overhodene for flere slekter. Atholl, som ligger i det skotske høylandet, var en av Skottlands opprinnelige provinser og et keltisk jarledømme.

Faktaboks

Uttale
ˈæþəl

Den eldste linje av jarler (earl) døde ut i 1211 og tittelen gikk i arv til David of Strathbogie. Lenet ble kort tid etter inndratt og var under kronen til 1457, da kong Jakob 3 gav jarledømmet til sin halvbror John Stewart of Balvenie. Atholl ble i huset Stewart (Stuart) til 1629, da det som arv kom til John Murray, overhodet for klanen Murray of Tullibardine. Hans sønn John ble i 1676 opphøyet til marquess of Atholl og giftet seg med datter av den sjette earl of Derby. Deres sønn John Murray arvet som en følge av dette ekteskapet det suverene kongeriket Man i 1702, og fikk i 1703 tittelen duke of Atholl. Den tredje hertug solgte i 1765 Man til kronen.

Nåværende tittelinnehaver er Bruce George Ronald Murray (født 1960), tolvte duke of Atholl, som eier Blair Castle nordvest for Pitlochry, men bor i Sør-Afrika. Hertugen er den eneste gjenværende høyadelige i Europa som har rett til å holde en egen hær, The Atholl Highlanders, en rett som ble gitt etter et kongelig besøk i 1844. Hæren omfatter i dag cirka 100 mann, som rekrutteres blant de ansatte på godset og venner av hertugen med denne som oberst, men har bare seremonielle oppgaver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg