Thun er en by i Sveits, kanton Bern, ved Aares utløp i vestenden av Thuner See. Byen som ligger 560 meter over havet, har 43 632 innbyggere (2020), 80 800 med forsteder (agglomerasjonen Thun, 2019).

Thun er en garnisonsby med blant annet krigsskole. Byen har en betydelig metall-, maskin- og våpenindustri, samt blant annet ostefabrikasjon. Som hovedinnfallsporten til Berner Oberland har Thun stor turisttrafikk. Byen er et viktig skolesentrum, likeledes handelssentrum for søndre del av kanton Bern.

Thun fikk byrett i 1264. De eldste deler av byen ligger på høyre side av Aares utløp, og byen har blant annet slott og kirke fra 1100-tallet. Fra byen er det praktfull utsikt mot de kjente fjellene Eiger, Mönch og Jungfrau i sørøst.

Navnet har sammenheng med keltisk dunum, 'befestet høyde', og antyder at det har vært en gammel keltisk bosetning på stedet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg