Interlaken

Artikkelstart

Interlaken er en by i Sveits, kanton Bern, ved elven Aare, på det lave eidet mellom sjøene Thuner See og Brienzer See, 570 meter over havet; 5634 innbyggere (2020), 21 111 i agglomerasjonen Interlaken (2019). Sjøene har vært sammenhengende, men er delt ved at det er avsatt store mengder løsmateriale fra sideelvene Lütschine i sør og Lombach i nord.

Faktaboks

Uttale
ˈinterlaken
Etymologi
av latin inter lacus, ‘mellom sjøene’

Byens storslåtte og lune beliggenhet nord for Bernalpene gjorde den tidlig til et av de mest besøkte turist- og kursteder i Sveits. Flere tannhjulsbaner fører til fjellene omkring. Det går smalsporet jernbane sørover til Grindelwald og Lauterbrunnen, fra begge med videre forbindelser via Kleine Scheidegg til endestasjonen på Jungfraujoch (3454 meter over havet), den høyeste beliggende jernbanen i Europa, se Jungfrau.

Byen er vokst opp omkring et tidligere augustinerkloster (1133–1528). Klosteret ble nedlagt i samband med kanton Berns overgang til protestantismen, og bygningene ble deretter tatt i bruk av landfogden i kantonen. Interlaken ble tidlig oppdaget av turistene, og i 1864 ble det første hotellet reist.

Byen har turistmuseum for Jungfrau-området, og ved jernbanestasjonen finnes et stort modelljernbaneanlegg. På den største friluftsscenen i Sveits i utkanten av Interlaken har Wilhelm Tell av Friedrich Schiller med musikk av Gioachino Rossini blitt satt opp hvert år siden 1912 (med unntak av krigsårene).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg