Interlaken

Interlaken, by i Sveits, kanton Bern, ved elven Aare, på det lave eidet mellom sjøene Thuner See og Brienzer See, 570 moh.; 5673 innbyggere (2017). Sjøene har vært sammenhengende, men er delt ved at det er avsatt store mengder løsmateriale fra sideelvene Lütschine i sør og Lombach i nord.

Faktaboks

uttale:
ˈinterlaken
etymologi:
av latin inter lacus, ‘mellom sjøene’

Byens storslåtte og lune beliggenhet nord for Berner Alpen gjorde den tidlig til et av de mest besøkte turist- og kursteder i Sveits. Flere tannhjulsbaner fører til fjellene omkring. Det går smalsporet jernbane sørover til Grindelwald og Lauterbrunnen med videre forbindelser til Jungfraujoch, den høyeste beliggende jernbanen i Europa, se Jungfrau.

Byen er vokst opp omkring et tidligere augustinerkloster (1133–1528). Klosteret ble nedlagt i samband med Berns overgang til protestantismen, og bygningene ble deretter tatt i bruk av landfogden i kanton Bern. Interlaken ble tidlig oppdaget av turistene, og i 1864 ble det første hotellet reist.

Byen har turistmuseum for Jungfrau-området, og ved jernbanestasjonen finnes et stort modelljernbaneanlegg. På den største friluftsscenen i Sveits i utkanten av Interlaken har Wilhelm Tell av Friedrich Schiller med musikk av Gioachino Rossini blitt satt opp hvert år siden 1912 (med unntak av krigsårene).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg