Berner Oberland

Artikkelstart

Berner Oberland er et fjellområde i Sveits som omfatter den sørlige delen av kanton Bern og grenser i sør til kanton Wallis (Valais); grensen følger vannskillet mot Rhonedalen. Berner Oberland omfatter dal- og fjellstrøkene rundt de to store sjøene Thuner See og Brienzer See med blant annet de viktige turistbyene Thun, Spiez og Brienz. På eidet mellom de to sjøene ligger Interlaken som er viktigste turiststed i Berner Oberland målt etter hotellenes gjestestedøgn. Thun og Interlaken danner de viktigste inngangsportene til Berner Oberland.

Det er særlig det praktfulle fjellområdet mellom de to sjøene og grensen mot Wallis i sør som har gjort Berner Oberland til et verdenskjent turistmål med en vakker og for en stor del dramatisk fjellnatur. Et godt utbygd jernbanenett supplert med tallrike kabelbaner og gondoler har åpnet området for en betydelig turisttrafikk både sommer og vinter.

Dette har bidratt til at Berner Oberland har en rekke kjente turiststeder som er blant de mest besøkte i Sveits. Fra Spiez ved Thuner See fører Simmental vestover via Gstaad og Saanen til Aigle ved Rhone i kanton Vaud, likeledes Frutigental sørover til Adelboden og Kandersteg. Fra Interlaken fører Lauterbrunnental sørover; i denne ligger Lauterbrunnen, Wengen og Mürren, og i en sidedal mot øst Grindelwald, alle særlig kjente som vintersportssteder. Fra Brienz fører vei sørøstover gjennom Haslital og turiststedene Hasliberg og Meiringen over Grimselpass til Gletsch øverst i Wallis.

I fjellrekken i sør langs grensen mellom Bern og Wallis når en rekke topper rundt 4000 meter over havet; mest kjent er (meter over havet): Eiger (3970), Mönch (4099) og Jungfrau (4158) øst for Lauterbrunnental og Finsteraarhorn (4274), det høyeste fjellet i området, noe lenger øst.

Gjennom Berner Oberland går jernbaneforbindelsen fra Bern via Frutigental/Kandertal og Lötschbergtunnelen til Brig i kanton Wallis og videre til Milano (se Simplonpass ).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg