Faktaboks

Også kjent som

Bergen diesel, Bergen dieselmotor, BMV Maskin AS, Rolls-Royce Marine Engines

Bergen Diesel, BRM9
Det franske PSV-skipet Argonaute har to Bergen Engines-motorer av modellen BRM9 om bord.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Bergen Engines AS er en produsent av diesel- og gassmotorer ved Hordvikneset i Bergen.

Bergen Engines lager i hovedsak framdrifts- og hjelpemotorer til maritim bruk, i tillegg til generatoranlegg på land, som har en effekt fra rundt 1 400 til 12 000 kW. Selskapet leverer til det globale markedet, og har en rekke kontorer utenriks, blant annet i USA, Storbritannia, India, og Spania.

Historikk

Bergen Engines har gått under ulike navn, der de fleste nordmenn kjenner dem som Bergen Diesel. Motorprodusenten stammer fra Bergens Mekaniske Verksteder, som opprettet en egen dieselmotoravdeling rundt 1940-årene. I etterkrigstiden utviklet Bergen Diesel seg til å bli en betydelig aktør på det norske og utenlandske markedet. I dag er de den siste gjenværende produsent av store stempelmotorer i Norge.

Bergen Engines har hatt ulike eiere gjennom årene. Siden 1942 var selskapet en underavdeling av Bergens Mekaniske Verksteder, som skilte det ut i 1984 under selskapsnavnet BMV Maskin AS. Ulstein-gruppen kjøpte opp BMV Maskin i 1985, og endret navnet tilbake til Bergen Diesel. Etter 1999 var Bergen Diesel heleid av Rolls-Royce plc. under navnet Rolls-Royce Marine Engines – Bergen, som deretter slo seg sammen med tyske Tognum AG i 2013. Rolls-Royce Marine Engines ble ved sammenslåingen i 2013 skilt ut som et datterselskap av Tognum, under navnet Bergen Engines AS, som er det nåværende navnet.

I 2021 skulle Rolls-Royce inngå kontrakt om salg av Bergen Engines til russiske Transmashholding, som førte til en debatt i Norge om salg og informasjonsdeling med russiske selskaper, siden disse er sterkt knyttet til staten i landet. Den norske regjeringen blokkerte til slutt salget. Begrunnelsen for dette var Bergen Engines' leveringsavtale med det norske sjøforsvaret, som kunne true rikets sikkerhet hvis det fikk russiske eiere.

Senere samme år ble Bergen Engines kjøpt av britiske Langley Holdings plc.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg