Sikorsky Seahawk

Sikorsky MH-60R Seahawk
/U.S. Navy photo.

Seahawk fotografert under NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge i 2018

/U.S. Navy photo.

Artikkelstart

Sikorsky MH–60 Seahawk er et amerikansk tomotors militært multirollehelikopter.

Historie

MH–60 ble introdusert under typebetegnelsen SH-60, og er utviklet med utgangspunkt i UH–60 Black Hawk. Seahawk er et maritimt multirollehelikopter som er levert i en rekke versjoner, hvorav den mest moderne er MH–60R. Helikopteret brukes om bord i ulike fartøyklasser, inklusive fregatter og kystvaktfartøy. Som et multirollehelikopter brukes det til en rekke oppgaver, hvorav en av de viktigste militære funksjonene er anti-ubåtkrigføring, anti-overflatebekjempelse og søk- og redningsaksjoner. Over 300 eksemplarer av MH–60R er i bruk, i rundt 15 land.

Seahawk er hovedmaskinen til US Navy, og er levert til rundt 15 land, deriblant Australia og Danmark. Den danske marinen har brukt Seahawk siden 2017, blant annet til operasjoner ved Grønland. Det danske Søværnet bruker maskinen blant annet til overvåking og inspeksjon, søk- og redning, samt til taktisk støtte, også til landmilitære operasjoner.

Norge vurderte anskaffelse av Seahawk da det rundt 2012 ble vurdert å oppgi NH90 som maritimt helikopter.

I likhet med det landmilitære helikopteret Black Hawk, kan Seahawk utstyres med tyngre våpen, eksempelvis missiler og torpedoer, på korte vinger påmontert skroget, og slik også fylle rollen som kamphelikopter.

Black Hawk og Seahawk inngår i Sikorsky Aircraft Corporations Hawk-program, som også inkluderer maskiner for sivil bruk, og mer spesialiserte utgaver. Over 4000 Hawk-maskiner er i bruk på verdensbasis. Utviklingen av de militære versjonene skjer i tett samarbeid mellom produsent og hovedbruker, som er US Army og US Navy. En ny maskin basert på grunnkonstruksjonen UH–60 ble i 2019 tatt i mot av US Air Force: HH–60W Whiskey. VH–60N White Hawk, basert på Black Hawk og med elementer fra Seahawk, har rollen som «Marine One», og brukes av US Marine Corps for transport av USAs president.

Spesifikasjoner

MH-60R Seahawk er utstyrt med to gassturbinmotorer, hver med en ytelse på 1900 akselhestekrefter. Helikopterets utrustning består normalt av enten tre torpedoer eller åtte Hellfire-missiler, og i tillegg er helikopteret utrustet med to 7,62-millimeter mitraljøser.

  • Lengde: 19,8 meter
  • Diameter rotor: 16,4 meter
  • Bruttovekt: 10 206 kilogram
  • Marsjfart: 253 kilometer i timen
  • Rekkevidde: 454 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg