Bahía Blanca

Det kommunale teateret i Bahía Blanca er et av byens mest fremragende byggverk.

Artikkelstart

Bahía Blanca er en havneby i Argentina, 600 kilometer sørvest for hovedstaden Buenos Aires i provinsen Buenos Aires, ved munningen av elven Napostá. Byen har 309 544 innbyggere (INDEC, estimat for 2019).

Faktaboks

Uttale
bahˈía blˈanca
Etymologi

«hvit bukt»

Den naturlige bukten som byen ligger ved er en estuar, og utgjør den viktigste havnen for sørlige Pampas og nordlige Patagonia. Økonomien er eksportorientert med utførsel av korn og ull fra den sørlige Buenos Aires-provinsen, olje fra Neuquén-provinsen og frukt fra Río Negro-dalen.

Historie

Byen ble grunnlagt som en militær utpost i 1828, og Juan Manuel de Rosas brukte byen som en høyborg i kampen mot urbefolkningen i sørlige Pampas og Nord-Patagonia i 1833. Etter at et argentinsk felttog hadde tatt kontroll over Patagonia på 1870- og 1880-tallet, samt den nye jernbaneforbindelsen til Buenos Aires i 1885, vokste byen som et viktig handelssenter.

Bahía Blanca ble også et senter for argentinsk kolonialisering, med politikere som oppmuntret til europeisk innvandring. Nybyggere bosatte seg i områdene urbefolkningen var blitt fordrevet fra og utviklet jordbruket med vanning. Europeiske innvandrere bragte også med seg sin egen kultur, og på begynnelsen av 1900-tallet hadde Bahía Blanca tallrike operahus og kinoer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg