Juan Manuel de Rosas

Faktaboks

Juan Manuel de Rosas
Uttale
rˈåsas
Født
1793
Død
1877

Artikkelstart

Juan Manuel de Rosas var en argentinsk politiker, som styrte Argentina fra 1835 til 1852 med diktatorisk makt. Han hadde store landeiendommer, kontrollerte sin egen private milits og styrte landet som en typisk caudillo.

Formelt sett var de Rosas aldri Argentinas statsoverhode, kun guvernør for provinsen Buenos Aires. Argentina var på 1800-tallet preget av kampen mellom Buenos Aires og provinsene om den geografiske maktfordelingen. Unitaristene ville ha en sterk sentralmakt, mens føderalistene ville ha større grad av selvstyre i provinsene.

Juan Manuel de Rosas var mer opptatt av makt enn av ideologi. Han var leder for føderalistene, men endte opp med å sentralisere statsmakten. Det var viktigste for ham var å styrke sin egen kontroll over provinsene.

Styre

de Rosas ble guvernør for Buenos Aires-provinsen i 1829 og etablerte raskt et diktatorisk styresett. Han gikk av som guvernør i 1832, men beholdt den politiske kontrollen. I 1835 ble han på ny valgt som guvernør. At han fikk 99,9% av stemmene illustrerer hvordan han hadde full kontroll over politikken i Buenos Aires. Fra og med 1835 utvidet han gradvis sin maktbase utover i provinsene. Han nølte ikke med å bruke militær makt og gikk også til krig mot Peru, Uruguay, Paraguay og Brasil.

Fra midten av 1840-tallet regjerte han over store deler av dagens Argentina med jernhånd. Overvåking, undertrykkelse og drap på politiske motstandere var en sentral del av hans styresett. Han ble tvunget til å gå av etter nederlag i krigen mot Brasil og Uruguay i 1852. Han ble dømt til døden in absentia, men levde enda 25 år i Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg