Bømoen

Parti fra Bømoen.
Foto: Forsvarsbygg (Skifte eiendom).

Sykehuset, som hadde bygningsnummer 0042 i leiren, er fra 1919 og bygget etter typetegning i nordisk nybarokk stil. Det samme er det lille uthuset til venstre. Begge er fredet.

Sykestuen på Bømoen.
Foto: Forsvarsbygg.
Bømoen den gang da. Usikker datering, men sannsynligvis på 1920-tallet.
Foto: Lånt fra Voss folkemuseum.

Artikkelstart

Bømoen er en tidligere militærleir i Voss som også har blitt kalt Bøjarmoen.

Faktaboks

Uttale
bˈømoen

Historie

Bømoen ble vedtatt opprettet som ekserserplass for Sogn bataljon i 1898. Bakgrunnen var de nye og planlagte jernbanelinjene, som kunne gi helt nye muligheter for hurtig overføring av vestlandske militæravdelinger til Østlandet i tilfelle krig med Sverige.

Den første sesongen med eksersis var allerede i 1899, og leiren ble stadig videreutviklet og utbygget, særlig i årene før første verdenskrig. Flere bygninger ble ødelagt i tysk bombeangrep i 1940.

Bømoen har fylt flere funksjoner i sin tid som militært etablissement. Etter andre verdenskrig har leiren blant annet vært lokasjon for regimentsadministrasjonen, øveplass for britiske styrker og teknisk verksted. Sist var Bømoen disponert av Alliert treningssenter Sør-Norge fram til 2007. Forsvaret trengte imidlertid ikke hele anlegget, og begynte på den tiden også å selge deler av bygningsmassen. Per 2013 var det ingen forsvarsaktivitet igjen, og hele leiren var avhendet.

Beliggenhet og innhold

Bømoen ligger ved utløpet av Raundalen, snaut 5 km øst for Vossevangen. Terrenget består for en stor del av flate sandmoer som ligger på terrasser opp fra Raundalselvi. Elva danner også avgrensningen av leirområdet mot øst og syd idet den svinger vestover ved utløpet av dalen.

Leiren besto av en magasinleir, en forlegningsleir, verksteds- og administrasjonsområde i tillegg til skytebaner. Det var også flystripe knyttet til anlegget. I dag utgjør den Voss flyplass, Bømoen, som er mye benyttet til luftsport. Etablissementet var regnet som stort, med totalt nærmere 100 bygninger og anlegg.

Vern

Store deler av Bømoen er fredet. Den anses militærhistorisk interessant som en meget viktig del av den norske forsvarsoppbyggingen i årene før unionsoppløsningen i 1905. Leiren er også knyttet til den samferdselshistoriske utviklingen med utbygging av den norske jernbanen rundt 1900.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg