Bømoen flyplass, Voss

Bømoen flyplass

Bømoen flyplass ligger rundt seks kilometer utenfor Vossevangen, og benyttes mye av fallskjermhoppere, særlig under den årlige festivalen Ekstremsportveko.

Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Bømoen flyplass er en sivil, privat flyplass i Voss kommune, Vestland fylke. Flyplassen ligger rundt seks km fra sentrum av Voss. Eier er Voss kommune, og flyplassen driftes av Bømoen AS.

Flyplassen brukes hovedsakelig til luftsport. Aktiv operatør ved flyplassen er Norsk Aero Klubb/Voss Flyklubb. Flyplassen er også årlig hovedarena for det internasjonale arrangementet «Ekstremsportveko». Det er ikke ordinær rutetrafikk ved flyplassen.

Historie

Allerede i 1898 ser man sporene av Bømoen på Voss. Stortinget vedtok da at Forsvarets forlegningsleir på Vik skulle flyttes til Voss, for å kunne være mer mobile ved en eventuell militær konflikt mot Sverige. Samtidig ble det vedtatt kjøp av Bømoen.

På 1930-tallet ble den første flystripen bygd, men området ble bombet av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, og mye av bygningsmassen gikk opp i flammer.

I 1958 ble Voss flyklubb dannet, med base på Bømoen. Flyplassen ble oppgradert, og ble offisielt åpnet i 1968. Teknisk verksted ble tatt i bruk i 1975, og en stadig større del sivil trafikk inntok rullebanen. Den militære aktiviteten på Bømoen ble avviklet i 2008.

Nøkkeldata

  • ICAO: ENBM
  • Lufttrafikktjeneste: Ingen
  • Rullebane 1000 meter

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg