Bømoen flyplass er en sivil, privat flyplass i Voss kommune, Hordaland fylke. Flyplassen ligger ca. 6 km øst-nord-øst for Voss tettsted. Eier er Voss kommune, og flyplassen driftes av Bømoen AS.

Allerede i 1898 ser man sporene av Bømoen på Voss. Stortinget vedtok da at Forsvarets forlegningsleir på Vik skulle flyttes til Voss, for å kunne være mer mobile ved en eventuell militær konflikt mot Sverige. Samtidig ble det vedtatt kjøp av Bømoen.

På 1930-tallet ble den første flystripen bygd, men området ble bombet av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, og mye av bygningsmassen gikk opp i flammer.

I 1958 ble Voss flyklubb dannet, med base på Bømoen. Flyplassen ble oppgradert, og ble offisielt åpnet i 1968. Teknisk verksted ble tatt i bruk i 1975, og en stadig større del sivil trafikk inntok rullebanen.

Den militære aktiviteten på Bømoen ble avviklet i 2008.

Flyplassen brukes hovedsakelig til luftsport. Aktiv operatør ved flyplassen er Norsk Aero Klubb / Voss Flyklubb. Flyplassen er også årlig hovedarena for det internasjonale arrangementet «Ekstremsportveko». Det er ikke ordinær rutetrafikk ved flyplassen.

  • ICAO: ENBM
  • Lufttrafikktjeneste: Ingen
  • Rullebane 1000 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.