Avro Lancaster

/© IWM CH 6071.

Avro Lancaster var et britisk firemotors tungt bombefly som ble brukt av Royal Air Force under andre verdenskrig. Det var det viktigste og mest produserte britiske tunge bombeflyet under krigen.

Faktaboks

Uttale
lˈæŋkəstə

Historie

Lancaster var en videreutvikling av det tomotors bombeflyet Manchester, og det som skulle bli prototypen for Lancaster fløy første gang som Manchester III med fire Rolls-Royce Merlin-motorer 9. januar 1941. Lancaster ble satt i produksjon i 1941 og de første flyene levert samme år.

Første operative tokt ble gjennomført 3. mars 1942 da Lancaster bombefly ble brukt til å legge miner i Helgolandbukta. Lancaster er kanskje mest kjent for det såkalte Dambuster-raidet mot tyske demninger i Ruhr-området, hvor den spesialtrente 617 skvadronen lyktes i å oversvømme store deler av området og gjøre store skader på tysk industri. Det er også kjent for å ha senket slagskipet Tirpitz 12. november 1944 utenfor Tromsø med massive 12 000-punds (5443 kilogram) Tallboy-bomber. Det siste bombetoktet gjennomført med Lancaster bombefly under andre verdenskrig var mot oljeraffineriene på Valløy natt til 26. april 1945.

I alt ble 7344 Lancaster bombefly produsert. Etter krigen ble Lancaster brukt av Royal Air Force som sjøredningsfly og maritimt rekognoseringsfly frem til 1956. Lancaster ble også videreutviklet til passasjerflyene York og Lancastrian, og til bombeflyet Lincoln, som igjen ble viderutviklet til det maritime patrulje- og antiubåtflyet Shackleton.

Spesifikasjoner

Den første produksjonsvarianten Lancaster I var utstyrt med forskjellige varianter av fire Rolls-Royce Merlin tolvsylindrede V-motorer med en ytelse fra 1145 hestekrefter til 1280 hestekrefter hver. Flyet hadde et mannskap på syv. Lancaster kunne opprinnelig bære en bombelast opptil 1814 kilogram, men kapasiteten ble senere økt til opptil 5443 kilogram. Spesialvarianten Lancaster B. Mk. I Special kunne bære enten en 12 000-punds Tallboy-bombe eller en 22 000-punds (9979 kilogram) Grand Slam-bombe under skroget.

  • Vingespenn: 31,09 meter
  • Lengde: 21,13 meter
  • Lastet startvekt: 22 680 kilogram
  • Topphastighet: 463 kilometer i timen
  • Marsjfart: 323 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg