Faktaboks

Augusto Monterroso

Augusto Monterroso Bonilla

Tito Monterroso

Født
21. desember 1921, Tegucigalpa, Honduras
Død
7. februar 2003, Mexico by, Mexico

Augusto Monterroso var en guatemalansk forfatter, kjent for sine satiriske korttekster og den underfundige humoren han flettet inn i all sin litteratur. Han ble født i Tegucigalpa, Honduras, men vokste opp i Guatemala. Fra slutten av 1950-årene og frem til sin død i 2003 var han bosatt i Mexico.

Forfatterskap

Monterroso skrev primært korte prosatekster og litterære essays. Hans første prosasamling Obras completas (y otros cuentos) ble publisert i Mexico i 1959. Her finner vi blant annet den berømte micro-novellen «El dinosario» (Dinosauren), og den antiimperialistiske novellen «Mr. Taylor». Ti år senere kom La Oveja negra y demás fábulas (1969), hvor korte fabler formidler samfunnskritikk, tar tak i grunnleggende konsepter som det gode og det onde, og viser en holdning om at alt er relativt. Tekstene gjenopptar fabelsjangeren i tradisjonen etter Æsop, slik den er overlevert gjennom vers av Babrios og Phaedrus. I denne første fabeltradisjonen var ikke moraliserende læresetninger i fokus, snarere politisk satire og filosofiske betraktninger.

Monterrosos tredje bok Movimiento perpetuo (1972) er kanskje den mest eksperimentelle i forfatterskapet. Formen er fragmentarisk med 63 tekster og fragmenter, hvorav 32 er forfatterens egne og 31 er korte snutter som favner den vestlige kulturen fra antikkens Lukian fra Samosata og Marcus Tullius Cicero, til samtidige tenkere og forfattere som Ludwig Wittgenstein og Pablo Neruda. Felles for snuttene er at de alle omhandler flua. Dette insektet utgjør et av samlingens ledemotiver. Tekstene i Movimiento perpetuo formidler en grunnleggende skeptisisme overfor verdien av litteratur og filosofi, og forfatterens selvironi er påfallende.

Fra og med sin fjerde bokutgivelse Lo demás es silencio (la vida y obra de Eduardo Torres) (1978) skriver Monterroso primært litterære essays. I denne og senere bøker som La letra e: fragmentos de un diario (1987) og La vaca (1998), går tekstene i dialog med kjente forfattere, filosofer og filosofiske konsepter fra ulike perioder. I tillegg vier Monterroso tid til selvportrettering. Pájaros de Hispanoamérica (2002) samler Monterrosos fremstilling av ulike latinamerikanske forfattere, blant annet Ernesto Cardenal og Juan Rulfo – begge venner av Monterroso – og Jorge Luis Borges, som var en stor inspirasjonskilde i guatemalanerens forfatterskap. Den siste boka i forfatterskapet, Literatura y vida (2003), består av selvbiografiske fortellinger. Her finner vi teksten «Mi primer libro», som gir en fin introduksjon til forfatteren og hans litterære debut Obras completas (y otros cuentos).

På norsk finner vi novellen «Solformørkelsen» («El eclipse») i samlingen Latin-Amerika forteller. Latinamerikanske noveller, bind II, 1980, redigert og oversatt av Kjell Risvik. Novellen tilhører opprinnelig Obras completas (y otros cuentos).

Bokutgivelser av Augusto Monterroso

 • Obras completas (y otros cuentos) (1959)
 • La Oveja negra y demás fábulas (1969)
 • Movimiento perpetuo (1972)
 • Lo demás es silencio (la vida y obra de Eduardo Torres) (1978)
 • Viaje al centro de la fábula (1981)
 • La palabra mágica (1983)
 • La letra e: fragmentos de un diario (1987)
 • Los buscadores de oro (1993)
 • La vaca (1998)
 • Pájaros de Hispanoamérica (2002)
 • Literatura y vida (2003)

Oversettelser (utvalg)

 • Det svarta fåret och andra fabler (1993)
 • Complete Works and Other Stories (1995)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg