Tegucigalpa

Boligstrøk i Tegucigalpa.
/Flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Tegucigalpa er største by og hovedstad i Honduras, med 1 192 659 innbyggere (INE, 2019). Byen ligger i innlandet, i et kupert terreng omringet av fjell, 975 meter over havet. Tegucigalpa har over flere år på 2000-tallet vært en av verdens aller farligste byer.

Faktaboks

Uttale
tegucigˈalpa

Tegucigalpas industri har tradisjonelt vært basert på lettindustri til eget forbruk. Etter forbedrede veiforbindelser i 1970-årene økte industriproduksjonen til å inkludere tekstil-, papir-, trevare-, metall-, kjemisk og nærings- og nytelsesmiddelindustri. Byen har tolv universiteter, det eldste fra 1847, erkebispesete og katedral fra 1700-tallet.

Infrastrukturen har ikke holdt tritt med befolkningsveksten, og Tegucigalpa er en av få hovedsteder uten jernbaneforbindelse, men byen har internasjonal lufthavn – Toncontín. På grunn av vanskelig innflygning i det kuperte fjellterrenget, samt kort rullebane, har denne flyplassen fått ry som en av verdens farligste.

Historie

Tegucigalpa ble grunnlagt av spanske bosettere i 1578 som et senter for gull- og sølvutvinning. Etter flere år med rivalisering med byen Comayagua fikk Tegucigalpa status som permanent hovedstad i 1880. I 1938 ble den sammenvokst med byen Comayagüela og fikk det offisielle tilnavnet Municipio del Distrito Central (M.D.C.).

På 1990-tallet førte befolkningsveksten til problemer som vannmangel, arbeidsledighet og gjengdannelser. I 1998 ble situasjonen forverret da orkanen Mitch gjorde titusener av mennesker hjemløse. Byens daværende ordfører, César Castellanos, døde i en helikopterulykke da han inspisere skadeomfanget. Tegucigalpa var lenge en av verdens aller farligste byer, men drapsraten har gått kraftig ned de seneste årene; fra 102 drap per 100 000 innbyggere i 2012, til 43 drap per 100 000 innbyggere i 2018 (CCSP-JP, 2019).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg