Juan Rulfo

Faktaboks

Juan Rulfo

Juan Nepomuceno Carlos Pérez Rulfo Vizcaíno

Uttale
rˈulfo
Født
16. mai 1917, Apulco, Mexico
Død
7. januar 1986, Mexico by, Mexico

Artikkelstart

Juan Rulfo var en meksikansk forfatter og fotograf. Han regnes blant Mexicos og også Latin-Amerikas viktigste forfattere i det 20. århundret. Lenge var han kjent for å ha utgitt kun to bøker, novellesamlingen El llano en llamas (Sletten brenner) fra 1953 og den eksperimentelle romanen Pedro Páramo (1955). Det er disse verkene som har gitt Rulfo sin plass blant de ypperste latinamerikanske forfatterne.

Forfatterskap

Romanen Pedro Páramo har fått tittel etter hovedpersonen, kaksen Pedro Páramo, som hersket despotisk over landsbyen Comala og traktene omkring. Comala fremstår i romanen som en spøkelseslandsby, hvor de døde forteller og snakker om fortiden.

I 1980 utkom også romanen El gallo de oro (Den gylne hanen). Manuset ble opprinnelig skrevet mellom 1956 og 1958 og ble fanget opp av den meksikanske filmindustrien. Filmen kom i 1964 og ble regissert av den meksikanske filmskaperen Roberto Galvadón. Galvadón selv, sammen med de kjente forfatterne Carlos Fuentes og Gabriel García Márquez, stod bak dreieboka.

Rulfo var svært interessert i film og skrev blant annet tekster til kortfilmene El despojo (1959/1960), regissert av Antonio Reynoso, og La fórmula secreta (Den hemmelige formelen) fra 1964, regissert av Rubén Gámez.

Juan Rulfo på norsk

Romanen Pedro Páramo ble oversatt til norsk av Per Wollebæk allerede i 1961, som del av Cappelen forlags serie «Verdens unge». Wollebæk beholdt bokas originaltittel, som også er navnet på hovedpersonen i romanen. I 2004 utkom Christian Rugstads nyoversettelse av romanen. Novellesamlingen El llano en llamas ble i 1981 oversatt til norsk av Inger Elisabeth Hansen under tittelen Sletten brenner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg