Av . CC BY NC ND 3.0

Ascension

Green Mountain og landsbyen Two Boats Village, sett fra toppen av Two Sisters.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Ascension er en isolert britisk øy i det sørlige Atlanterhavet, på koordinatene 7° 56’ S og 12° 22’ V, om lag 1300 kilometer nordvest for Sankt Helena. Ascension er en del av det britiske oversjøiske territoriet Sankt Helena, Ascension og Tristan da Cunha. Arealet er 88 kvadratkilometer med 806 beboere. Det er ingen permanent innfødt befolkning. Hovedstaden er Georgetown.

Faktaboks

Uttale
əsˈenʃən
Etymologi
engelsk ‘Himmelfart(søy)’

Nasjonalsang er God Save the Queen (Gud bevare dronningen).

Navnet er etter portugisisk: «Ilha de Ascensão», «Kristi himmelfarts øy», etter at øya ble oppdaget på Kristi himmelfartsdag i 1503.

Natur

Det største opprinnelige landvirveldyret på Ascension er landkrabben Johngarthia lagostoma.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Grønn havskilpadde blir opptil 1,5 meter lang. Den ble tidligere kalt suppeskilpadde, og er blitt fanget i stor utstrekning for kjøttets skyld.
Dette har ført til at den nå er utryddelsestruet. Grønn havskilpadde lever i alle varme hav og kommer inn til strendene på blant annet Ascesnion for å legge egg.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ascension utgjør den delen av en undersjøisk og geologisk ung vulkansk øy som stikker opp over havoverflaten. Høyeste punkt er Green Mountain, 859 meter over havet. Øya er gold bortsett fra den øverste delen som har en frodig vegetasjon av gress, busker og trær, og er nasjonalpark. Mesteparten av øya består av størknede lavastrømmer og sinderkjegler nesten uten vegetasjon. Det har ikke vært vulkanutbrudd siden øya ble oppdaget.

Klimaet er subtropisk og varierer mellom 22,7 og 27,8 °C ved kysten til 5–6 °C kjøligere på øyas høyeste deler. Gjennomsnittlig årsnedbør på Ascension er svært lav til tross for at øya ligger i den tropiske sone; mest nedbør i juni–september.

Mye av den opprinnelige floraen ble ødelagt av beitende dyr. I 1843 var øya gold med få plantearter. Mer enn 200 arter er blitt innført, blant annet i skogen, som bambus og stuegran øverst på sidene av Green Mountain. Mesquite-treet Prosopsis juliflora ble innført for å binde jordsmonnet (se erosjon), men har spredd seg og har underlagt seg mange strender.

Det er flere forvillede, innførte pattedyrarter, blant annet esel, sau, mus og rotte. Ved kysten er det flere arter av hvaler og seler. Det er påvist 68 fuglearter. 11 av 16 hekkende arter er sjøfugler. Hekkeforholdene er bedret siden 2006, da Ascension ble erklært fri for villkatter. Det er to arter av firfisler. Grønne havskilpadder oppsøker øyas strender i januar–mai for å legge egg. Det største opprinnelige landvirveldyret er landkrabben Johngarthia lagostoma.

I farvannet omkring Ascension finnes blant annet hvaler, seler, haier, seilfisk, tunfisk og barracuda.

Befolkning

Ascension har ingen permanent bosetning; beboerne er kontraktsarbeidere og militære. 556 midlertidige beboere er fra Sankt Helena og de øvrige 250 er hovedsakelig amerikansk og britisk militært personell og deres familier; andre er ansatte innen telekommunikasjon, offentlig forvaltning, transport, handel og service.

Ascension styres som en del av den britiske kolonien Sankt Helena, Ascension og Tristan da Cunha. Den britiske dronningen er representert i territoriet av guvernøren på Sankt Helena. På Ascension representeres guvernøren av en administrator, som siden 15. mars 2020 har vært Sean Burns. Det er sju medlemmer i et øyråd, valgt for fire år av gangen.

Økonomi og næringsliv

Ved siden av driften av flybase og BBCs Atlantic Relay-stasjon, er salg av frimerker en viktig inntektstkilde.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Det dyrkes litt frukt og grønnsaker på Ascension. De viktigste økonomiske aktivitetene er sentrert til driften av Wideawake Airfield og BBC World Services Atlantic Relay-stasjon. Salg av frimerker er en viktig inntektskilde. Sportsfisketurisme forekommer.

Lokal mynt er sankthelensk pund (= 1 britisk pund).

Kunnskap og kultur

Two Boats School i Two Boats Village er eneste skole. Den gir gratis undervisning til alle barn i alderen 3–16 år.

Offisielt språk er engelsk.

Det utgis én nettavis, The Islander.

Ascension har én lokal radiostasjon. Det er ingen lokal fjernsynsstasjon (2007).

Historie

Ascension ble oppdaget på Kristi himmelfartsdag 21. mai 1503 av den portugisiske sjøfareren Afonso de Albuquerque. Den golde og ubebodde øya hadde lenge lite å tilby passerende skip, bortsett fra tilgang på ferskt kjøtt fra skilpadder, utsatte geiter og sauer. Organisert bosetning begynte i det senere Georgetown i 1815, som et sikkerhetstiltak i forbindelse med Napoleon Bonapartes internering på Sankt Helena i sørøst, og at britisk overhøyhet ble erklært. Den første undersjøiske kabel ble lagt i 1899. Ascension ble i 1922 en del av den britiske kolonien Sankt Helena, Ascension og Tristan da Cunha.

Under andre verdenskrig bygde amerikanerne flyplassen Wideawake Airfield for transatlantiske flyginger og antiubåt-operasjoner; rullebanen er senere forlenget. NASA hadde en rakettsporingsstasjon i drift mellom 1967 og 1990, i dag driver den europeiske romorganisasjonen ESA en overvåkingsenhet. I 1982 var Ascension sentral som forsyningsbase for britiske styrker under Falklandskrigen.

En grunnlov for Ascension, Sankt Helena og Tristan da Cunha kom i 2009.

NASAs og det amerikanske luftforsvarets Meter Class Autonomous Telescope (MCAT) for sporing av romsøppel i verdensrommet åpnet i 2015.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg