Athos (munkerepublikk på Athos)

Athos. Et av klostrene i munkerepublikken, Dionysios’ kloster. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Autonom munkerepublikk på Athos-halvøya, Chalkidiki, Hellas. Tilhører den ortodokse kirke og består av 20 klostre med ca. 2000 innbyggere (2000), munker og lekbrødre, for det meste grekere, men også russere, serbere og bulgarere. Hovedstad er Karyes med ca. 300 innb. I tillegg til klostrene finnes det også mindre munkesamfunn (skete, kelli) og eneboere (anakoreter). Athos styres av et råd på 20 munker, én fra hvert kloster. Siden det første kloster ble opprettet på 900-tallet, har samfunnet hatt selvstyre under bysantinske keisere, tyrkiske sultaner og andre makthavere.

Faktaboks

Uttale
ˈathos
Også kjent som

Agion Oros, Det hellige berget

gr. Άθως Áthos

Athos er i moderne tid statsrettslig underlagt Hellas, som utsteder innreisetillatelser; kirkerettslig er Athos underlagt patriarken av Konstantinopel med sete i Istanbul. Av de store samlinger av senbysantinsk kunst, arkitektur og håndskrifter er mye blitt ødelagt gjennom tidene. Klostrene mistet sine store jordeiendommer i Russland etter den russiske revolusjon, og antallet munker falt fra ca. 7500 ved begynnelsen av århundret til bare 1145 i 1971. Nedgangen har imidlertid nå opphørt; i senere år har det vært en liten økning til nærmere 2000 (2009).

Athos var lenge et senter for ortodoks teologi, og for hesykasmen, en form for kristen mystikk karakterisert bl.a. ved uopphørlig gjentakelse av Jesusbønnen. Det er i de senere årtier blitt gjort forsøk på å gjenopplive teologisk virksomhet på Athos.

En spesiell tradisjon på Athos er at barn og kvinner og alle husdyr av hunkjønn ikke har adgang til området.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg