Faktaboks

Også kjent som

Agion Oros, Det hellige berget

gr. Άθως Áthos

Uttale
ˈathos
Athos

Athos. Et av klostrene i munkerepublikken, Dionysos’ kloster. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /KF-arkiv ※.

Athos er en autonom munkerepublikk på Athos-halvøya, Chalkidiki, Hellas. Den autonome munkerepublikken har 1779 innbyggere (2021). Den tilhører den ortodokse kirke og består av 20 klostre med munker og lekbrødre, for det meste grekere, men også russere, serbere og bulgarere. Hovedstad er Karyes. I tillegg til klostrene finnes det også mindre munkesamfunn (skete, kelli) og eneboere (anakoreter). Athos styres av et råd på 20 munker, én fra hvert kloster. Siden det første kloster ble opprettet på 900-tallet, har samfunnet hatt selvstyre under bysantinske keisere, tyrkiske sultaner og andre makthavere.

Athos ble i 1988 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

I moderne tid er Athos statsrettslig underlagt Hellas, som utsteder innreisetillatelser. Kirkerettslig er Athos underlagt patriarken av Konstantinopel med sete i Istanbul. Av de store samlinger av senbysantinsk kunst, arkitektur og håndskrifter er mye blitt ødelagt gjennom tidene. Da klostrene mistet jordeiendommer i Russland etter den russiske revolusjon, sank antallet munker i landet fra cirka 7500 til bare 1145. Etter dette økte antall innbyggere i munkerepublikken. For deretter å synke litt igjen. I følge folketellingen i 2021 var det 1779 innbyggere.

Athos var lenge et senter for ortodoks teologi, og for hesykasmen, en form for kristen mystikk karakterisert blant annet ved uopphørlig gjentakelse av Jesusbønnen. Det er i de senere årtier blitt gjort forsøk på å gjenopplive teologisk virksomhet på Athos.

En spesiell tradisjon på Athos er at barn og kvinner og alle husdyr av hunkjønn ikke har adgang til området.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg