Astri Riddervold

Faktaboks

Astri Riddervold
Født
8. august 1925, Haugesund
Død
17. mars 2019, Oslo
Astri Riddervold
Av .

Artikkelstart

Astri Riddervold var en norsk kjemiker og etnolog. Hun var kjent som en stor formidler av matkultur og mattradisjoner, med konservering som spesialfelt.

Bakgrunn

Riddervold startet på kjemistudiet i 1945, og planen var hovedfag i biokjemi. I 1949 giftet hun seg og tok deretter 20 års pause fra studiene. Hun gjenopptok studiene rundt 1970, først to år med historiestudier med norsk agrarhistorie som spesialisering. Deretter fulgte fem år med studier innen etnologi som i 1978 resulterte i en tverrfaglig magistergrad om gamle konserveringsmetoder.

Magistergraden ble gjennomført på bakgrunn av studier i Skjerstad i Nordland, og boka Innenfor fellesskapet ble et sentralt resultat. Denne omhandlet dagliglivet på gården i indre Salten i gammel tid.

Hun underviste deretter en stund i etnologi flere år før hun ble forfatter.

Forfatterskap

Riddervold ga ut en rekke bøker og artikler og delte av sin kunnskap gjennom utallige forelesninger og foredrag. Tverrfagligheten var hennes kjennetegn, og hun poengterte at «alt henger i hop».

Viktige utgivelser

  • Kvinnerolla og matkulturen, 2016. Nordjore og Riddervold
  • Rakefisk, 2011. Riddervold og Heuch
  • Spekemat, 2004. Riddervold, Berg m.fl.
  • Drikkeskikker, 1997
  • Innenfor fellesskapet, 1996
  • Konservering av mat, 1993
  • Lutefisk, Rakefisk and Herring in Norwegian Tradition, 1990
  • Konserveringsmetoder for kjøtt, fisk, ville bær og urter i førindustrielt norsk bondehold: en analyse fra Skjerstad i Salten, Nordland, 1978. Masteroppgave.

Studietilbud innen mat og matkultur

Astri får servert møsbrømlefse av studenter ved matkulturstudiet i Nordland.

I 1998 var Riddervold med på å utvikle et studietilbud innen mat og matkultur. Dette førte til etablering av et studie som er tilbudt ved høgskoler i flere regioner, blant annet Høgskolen i Nesna (nå Nord Universitet). Hun deltok selv i undervisningen i mange år.

Utmerkelser

Riddervold ble i 1995 den første som mottok Ingrid Espelid Hovigs pris for god matkultur, for sin samlede virksomhet som mat- og tradisjonsforsker og for formidling av denne kunnskapen.

I 2011 ble hun tildelt Norsk Kulturarvs ærespris for årelang formidling av norsk matkultur. I 2015 mottok hun Det Norske Måltids hederspris.

Riddervold har også vært innstilt som æresdoktor ved to ulike læresteder.

Familie

Riddervold ble født i Haugesund 8. august 1925. Foreldrene var Bergljot og Johannes Sundfør. Hun var yngst i en søskenflokk på sju. Hun giftet seg med Hans Wilhelm Riddervold i 1949, og de hadde til sammen fire barn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg