Faktaboks

Areopagos
Den Nordiske Kristne Buddhistmisjon (inntil 2000), Den nordiske Østasiamisjon
Uttale
areˈopagos
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Silje Bjørndal
Styreleder
Mogens Kristian Fomsgaard Madsen
Logo
Logo
Av .

Areopagos er en norsk evangelisk-luthersk misjonsorganisasjon, stiftet av Karl Ludvig Reichelt i 1922. Organisasjonen ble formelt etablert i 1926 som Den nordiske kristne buddhistmisjon. Bakgrunnen for etableringen var at det ikke var aksept for dialogisk tilnærming til misjon innen andre misjonsorganisasjoner. Dialog og åpenhet for andre religiøse tradisjoner og erfaringer har vært særpreget hos Areopagos siden starten. Organisasjonen driver utviklings- og dialogarbeid og har hatt prosjekter i Kina, Taiwan, Japan og Norge.

Organisasjonen beholdt frem til 2000 navnet Den nordisk kristne buddhistmisjon, eller «Buddhistmisjonen». Fra slutten av 1980 tallet hadde Buddhistmisjonen utgitt et tidsskrift på engelsk som het «Areopagos». Navneskiftet kom fordi det gamle navnet ikke lenger fungerte og at organisasjonen ønsket å markere at den skilte seg fra tradisjonell misjon ved sin dialogrettede tilnærming.

Verdisyn og ideologi

Organisasjonen ser åpenheten for andre verdisyn som sentral for å få en plattform for fellesskap og dialog om verdispørsmål. Den hevder også at det i slike møter kreves at den enkelte fremstår med sine egne verdier og at den står solid plantet på formidlingen av sitt kristne verdigrunnlag. Reichelt mente at kirkens oppdrag ikke bare var forkynnelse og opplæring, men også fordypning og medvandring.

Organisasjonen har blitt kritisert for at den har tonet ned sin kristne verdiformidling til fordel for dialog og forståelse og at den med sin åpenhet for buddhismen mer fremstår som en felles kristen–buddhistisk organisasjon enn en kristen. Areopagos tilbakeviser denne kritikken og hevder at det er i dialog, likeverd og respekten for de som står for et annet livssyn at man kan praktisere og formidle evangeliet.

Areopagos utgir det nordiske tidsskriftet Tørst og har tidligere utgitt tidsskriftet Østen og Vi.

Tiltak og «dialogprosjekter»

Organisasjonen driver tiltak for mennesker med utviklingshemming i Nanjing. Prosjektet drives i samarbeid med Nanjing KFUK og med støtte fra Norad og innsamlede midler.

Erfaringene fra Asia har dannet grunnlag for at Areopagos har startet en rekke «dialogprosjekter» i Skandinavia. I 2018 drev organisasjonen dialogprosjekter i elleve norske byer. Dialogprosjektene tar sikte på å skape dialog på tvers av religion og verdier. På den måten ønsker man å bidra til fredelig sameksistens og forståelse.

Bakgrunn

Organisasjonen ble grunnlagt med navnet Den Kristne Buddhistmisjon av misjonæren Karl Ludvig Reichelt i 1922. Han hadde arbeidet i Kina fra 1903. Fra 1973 til 1986 het organisasjonen Den nordiske Østasiamisjon, fra 1986 til 2000 Den Nordiske Kristne Buddhistmisjon og etter dette Areopagos. Navnet kommer fra en høyde i Athen der Paulus talte til lokalbefolkningen på sin andre misjonsreise. En grunnleggende erfaring for stiftelsens arbeid er at respekt og dialog også handler om kunnskap. Dialog og etablering av møtesteder krever at man kjenner og forstår dem man møter.

Stifteren arbeidet først som misjonær for Det Norske Misjonsselskap (NMS). Hans misjonssyn, tanker om dialog og tro på at positive verdier i buddhismen, var kontroversielt og førte etter hvert til at NMS brøt kontakten. I 1926 startet misjonen som en selvstendig organisasjon. Sammen med Notto Normann Thelle etablerte han et misjonssenter i Nanking. På grunn av uroligheter måtte de forlate dette stedet og etablerte et nytt senter i Hongkong på eiendommen Tao Fong Shan. Buddhistmunker på vandring fra kloster til kloster ble mottatt på senteret og flere av dem ble døpt. Fra 1949 ble arbeidet utviklet til å inkludere buddhistnonner. Samme år utvidet også organisasjonen målgruppen til å nå munker og nonner. Den etablerte seg også på Taiwan og fra 1953 i Japan. Deler av eiendommen i Hongkong ble solgt i 1994.

Organisasjonen har, i likhet med andre misjonsorganisasjoner, hatt utfordringer med økonomien. Flere av årsrapportene fra Areopagos tar opp disse utfordringene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Areopagos (2016). Årsrapport. Oslo: Areopagos
  • Riisager, Filip (1998). Lotusblomsten og korset: en studie i Karl Ludvig Reichelts missionsforståelse med særligt henblik på buddhistmissionens første periode som selvstændig organisation 1926 – 1929. København: Gad
  • Sharpe, Erc J. (1984). Karl Ludvig Reichelt: missionary, scholar, pilgrim. Hong Kong: Tao Fong Shan Ecumenical Centre.
  • Thelle. Notto R. (2006). Changed by the East: notes on missionary communication and transformation. International Bulletin of Missionary Research.

Faktaboks

Areopagos
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.910 Religiøse organisasjoner

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg