Ansar Bayt al-Maqdis; egyptisk jihadistgruppe etablert i 2011; fra 2014 tilsluttet Den islamske stat (IS) under betegnelsen Wilayat Sinai.

Ansar Bayt al-Maqdis vokste fram i kjølvannet av opprøret i Egypt i 2011–12, og særlig etter de militæres maktovertakelse i 2013, da Det muslimske brorskap ble fjernet fra maktet etter valget i 2012. Gruppen har operert i flere deler av landet, men med størst aktivitet i Sinai. Den består både av egyptere og jihadister fra andre land. Det er fryktet at den kan gjøre Sinai til et baseområde for IS.

Sinai har utviklet seg til et område med liten egyptisk kontroll og tiltagende kriminalitet, og dermed et sikkerhetsklima som har tillatt framveksten av jihadisme. Fra 2014–15 har Ansar Bayt al-Maqdis utviklet sin militære evne, blant annet til koordinerte angrep med større avdelinger, mot egyptiske sikkerhetsstyrker. Dette har ført til at Egypt har styrket sitt militære nærvær særlig i det nordlige Sinai. Dette er formelt i strid med fredsavtalen mellom Egypt og Israel fra 1979, men har skjedd i politisk forståelse med Israel, som også ser framveksten av jihadister i regionen som en trussel mot egen sikkerhet. Israel skal også ha bistått Egypt med etterretningsinformasjon i kampen mot jihadistene. Ansar Bayt al-Maqdis har også rettet angrep mot den flernasjonale fredsstyrken Multinational Force and Observers (MFO) i Sinai, som også har norske offiserer.

Etter først å ha vært tilknyttet al-Qaida kunngjorde ledelsen i Ansar Bayt al-Maqdis lojalitet til Den islamske stat og dens leder Abu Bakr al-Baghdadi i november 2014. Gruppen er deretter benevnt Wilayat Sinai; 'provinsen Sinai' – i kalifatet erklært opprettet av al-Baghdadi.

Gruppen er ansett som en teroristorganisasjon av flere land, inklusive Egypt og USA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.