Anne Karin Elstad

Faktaboks

Anne Karin Elstad
Født
19. januar 1938, Valsøyfjord
Død
4. april 2012, Oslo

Anne Karin Elstad

av . Begrenset gjenbruk

Anne Karin Elstad, norsk forfatter. Elstad er en av de mest leste norske forfattere i sin samtid.

Elstad skapte seg et navn med romanserien om Innhaug-folket og deres liv i en trøndersk fjellbygd på begynnelsen av 1800-tallet: Folket på Innhaug (1976), Magret (1977), Nytt rotfeste (1979) og Veiene møtes (1980). For samtidsromanen Senere, Lena (1982) fikk hun Bokhandlerprisen. Fortsettelsen, Sitt eget liv (1983), fører videre en tidstypisk kvinneskjebne gjennom oppbrudd mot selvstendighet og eget liv. – for dagene er onde (1985; filmatisert i 1991) gir et mørkt bilde av overgrep og uforstand i et trangt miljø, mens Maria, Maria... (1988) tar opp slagpasientens erfaringer.

Julie (1993), Som dine dager er (1995), Lenker (1998) og Fri (2000) er historiske romaner fra begynnelsen av 1900-tallet og utover som følger en kvinnes skjebne. Odel (2003) er en roman om mennesker med sterke bånd til hjemstedet og gården – og likeså en beretning om kjærlighet, forventninger og smerte.

I 2006 utkom Hjem, en erindringsbok om hennes egen oppvekst.

Bibliografi

  • Et juleeventyr (Barnebok, Aschehoug, 2008)
  • Hjem (Roman, Aschehoug, 2006)
  • Odel (Roman, Aschehoug, 2003)
  • Fri (Roman, Aschehoug, 2000)
  • Lenker (Roman, Aschehoug, 1998)
  • Som dine dager er (Roman, 1995)
  • Julie (Roman, 1993)
  • Eg helsar deg, Nordmøre (Sakprosa, 1989)
  • Maria, Maria (Roman, 1988)
  • For dagene er onde (Roman, Aschehoug, 1985)
  • Sitt eget liv (Roman, 1983)
  • Senere, Lena (Roman, 1982)
  • Veiene møtes (Roman, 1980)
  • Nytt rotfeste (Roman, 1979)
  • Magret (Roman, 1977)
  • Folket på Innhaug (Roman, 1976)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg