Anders T. Andersen

Anders T. Andersen er skuespiller, regissør, forfatter og teatersjef, tidligere ansatt ved Nationaltheatret. Fra 2010 har han vært kunstnerisk leder for Teater Ibsen.

Han ble født i Tønsberg og utdannet ved The Arts Educational Drama Schools i London.

Regioppgaver:

Andersen debuterte som regissør med tv-versjonen av Berlinerpoplene, en adapsjon av Anne B. Ragdes roman ved samme navn. Dramaserien vant tre priser i Gullruten 2008 og tre nye priser under Gullruten 2009. Andersen vant Prix Italia og høstet Special Commendation under Prix Europa i Berlin i 2008.

I 2008 debuterte han som teaterregissør med Jokke-musikalen Verdiløse menn av Christopher Nielsen, med premiere på Torshovteatret, der Andersen var en del av den kunstneriske ledelsen fra 2007-2009. Verdiløse menn ble nominert til Heddaprisen i kategorien Årets Teaterprosjekt, og ble siden flyttet til Nationaltheatrets hovedscene. Han har senere blant annet regissert de øvrige produksjonene i Nielsens Stafylokokk-trilogi for Nationaltheatret; Hustyrannen (2010), Entropi (2012) og Holocaust-musikalen (2013). Blant hans oppsetninger for Teater Ibsen er Ibsens John Gabriel Borkman (2012) og Shakespeares Romeo og Julie (2010).

Teaterroller:

Fra 2000 til 2009 var Andersen ansatt som skuespiller ved Nationaltheatret, hvor han debuterte som Lyngstrand i Fruen fra havet av Henrik Ibsen. Han spilte også i uroppføringen av Jon Fosses Svevn, og har ellers spilt roller som blant annet Bleiknebb i Helligtrekongersaften av Shakespeare, Mefisto i Goethes Faust og hovedrollen i Hamsuns Sult.

TV/filmroller, annet:

Han har også spilt i en rekke tv serier og filmer, bl. a. Roughnecks for BBC, Hollywoodfilmen The 13th Warrior, Gåten Knut Hamsun for NRK, barnefilmen Venner for livet, samt som stemmeskuespiller i kultserien To trøtte typer og animasjonsfilmen Slipp Jimmy fri av Christopher Nielsen.

I januar 2010 debuterte han som forfatter med romanen Thomas Olsens Første Verdenskrig.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg