Allon-planen
Av .

Allon-planen var en politisk plan for Israels håndtering av Vestbredden etter seksdagerskrigen i 1967. Den er oppkalt etter arbeidsminister Yigal Allon fra Israels arbeiderparti – som sto bak den.

Allon-planen, som aldri ble formelt lagt fram, var et forslag om en forhandlingsløsning mellom Israel og Jordan om en deling av Vestbredden, og samtidig et ledd i en fredsprosess i regionen, med sikte på fred mellom Israel og nabolandene. Planen omfattet også en delvis tilbakelevering av Sinai til Egypt, mens Israel skulle beholde størstedelen av Golanhøydene, erobret fra Syria.

Allon-planen ble utviklet etter seksdagerskrigen, da Israel erobret Vestbredden fra Jordan, som hadde kontrollert området siden Palestina-krigen i 1948–1949. Kjernen i planen var at Israel – av militære, sikkerhetsmessige årsaker – skulle beholde rundt en tredel av området, mens resten skulle gis tilbake til Jordan. De områdene Israel etter planen skulle beholde, var hovedsakelig i Jordandalen samt en sirkel rundt Jerusalem. De områdene som skulle overgis til Jordan var delt i to (nord og sør) med en vei som skulle binde dem sammen. Samtidig skulle Israel etablere bosettinger på Vestbredden som del av sin sikkerhetsstrategi – men ikke i de tettest befolkede delene av territoriet.

Ved å overlate resten av området til Jordan, søkte Israel å etablere en sikkerhetsmekanisme uten å måtte beholde kontrollen, og ta ansvaret, for hele Vestbredden. Å la deler av det okkuperte området inngå i Jordan var også et forsøk på å unngå en reell tostatsløsning, med én jødisk og én palestinsk stat – og heller la Jordan bli den palestinske statsdannelsen. En slik løsning har ved flere anledninger vært en del av diskusjonen mellom Israel og Jordan.

Planen ble lagt fram for den israelske regjeringen 26. juli 1967, men ikke formelt vedtatt. Den ble heller aldri offisiell israelsk politikk, selv om den dannet grunnlaget for Arbeiderpartiets politikk. Derved ble den i realiteten til dels ble fulgt, i praksis delvis også av Likud. Noe av mønsteret for etableringen av de store bosettingene har fulgt kartet fra Allon-planen. Allon-planen ble aldri akseptert av de arabiske landene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg