Allon-planen, politisk plan for Israels håndtering av, og delvise avhending av kontrollen med, Vestbredden etter Seksdagerskrigen i 1967, oppkalt etter arbeidsminister Yigal Allon fra Israels arbeiderparti – som stok bak den. Planen, som aldri ble formelt lagt fram som en sådan, var et forslag om en forhandlingsløsning mellom Israel og Jordan om en deling av Vestbredden, og samtidig et ledd i en fredsprosess i regionen, med sikte på fred mellom Israel og dets naboland. Allon-planen omfattet også en delvis tilbakelevering av Sinai til Egypt, mens Israel skulle beholde størstedelen av Golanhøydene, erobret fra Syria.

Allon-planen ble utviklet etter Seksdagerskrigen, da Israel erobret Vestbredden fra Jordan. Kjernen i planen var at Israel – av militære, sikkerhetsmessige årsaker – skulle beholde rundt en tredel av området, mens resten skulle gis tilbake til Jordan. De  områdene Israel etter planen skulle beholde, var hovedsakelig i Jordan-dalen. Samtidig skulle Israel etablere bosettinger på Vestbredden som del av sin sikkerhetsstrategi – men ikke i de tettest befolkede deler av territoriet.

Ved å overlate resten av området til Jordan, søkte Israel å etablere en sikkerhetsmekanismen uten å måtte beholde kontrollen, og ta ansvaret, for hele Vestbredden. Å la deler av det okkuperte området inngå i Jordan var også et forsøk på å unngå en reell tostatsløsning, med én jødisk og én palestinsk stat – og heller la Jordan bli den palestinske statsdannelsen. En slik løsning har ved flere anledninger vært en del av diskusjonen mellom Israel og Jordan.

Planen ble lagt fram for den israelske regjering 26. juli 1967, men ikke formelt vedtatt, og ble heller aldri offisiell israelsk politikk, selv om den dannet grunnlaget for Arbeiderpartiets politikk. Derved ble den i realiteten til dels ble fulgt, i praksis til dels også av Likud, særlig i forhold til etablering av et omfattende system med bosettinger, som de facto har gjort at Israel kontrollerer en betydelig del av området, mens resten er tiltenkt å inngå i en palestinsk stat. Allon-planen ble heller aldri akseptert av de arabiske stater, selv om den i mangt samsvarte med tidligere kontakt mellom Israel og Jordan, samtidig som resultatet av fredsprosessen mellom Israel og Egypt endte opp med tilbakelevering av Sinai.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.