Yigal Allon, israelsk offiser og politiker, en av Israels mest kjente ledere i årene etter statens opprettelse i 1948.

Allon var agronomutdannet fra Kedouire landbruksskole, før han sluttet seg til jødiske militære grupper under det britiske mandatstyret. Han gikk inn i Haganah i 1931, og var offiser i denne militære gruppen under det arabiske opprøret i Palestina, 1936–39, før han kjempet med de britiske styrkene i Syria og Libanon i 1941–42. Allon var en av grunnleggerne av Palmach-styrkene i 1941, og deres øverstkommanderende fra 1945. Han ledet flere av det israelske forsvarets operasjoner under den første arabisk-israelske krigen i 1948, på alle tre frontavsnitt, inklusive operasjoner bak fiendens linjer på Sinai-halvøya. General og øverstkommanderende for den israelske hæren i Sør-Israel til 1950, da han gikk ut av det militære, og inn i politikken. I 1950–52 studerte han filosofi og historie ved St. Anthony's College, Oxford

Allon sluttet seg til den israelske arbeiderbevegelsen, og var medlem av Mapam til en splittelse i 1954, da han gikk med i Ahdut HaAvodah, som han først ble innvalgt i det israelske parlamentet (Knesset) for i 1955 for; senere representerte han Israels arbeiderparti. Allon var parlamentsmedlem til han døde i 1980. Han bekledde flere regjeringsposter,  arbeidsminister 1961–68, visestatsminister og minister for immigrasjon 1968–69, fungerende statsminister etter Levi Eshkols død i februar–mars 1969, visestatsminister og undervisningsminister under Golda Meir, og visestatsminister og utenriksminister under Yitzhak Rabin.

Allon er også kjent som arkitekten bar et forsøk på å dele den okkuperte Vestbredden mellom Israel og Jordan etter Seksdagerskrigen i 1967, gjennom den såkalte Allon-planen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.