Yigal Allon, israelsk offiser og politiker, en av Israels mest kjente ledere i årene etter statens opprettelse i 1948.

Allon var agronomutdannet fra Kedouire landbruksskole, før han sluttet seg til jødiske militære grupper under det britiske mandatstyret. Han gikk inn i Haganah i 1931, og var offiser i denne militære gruppen under det arabiske opprøret i Palestina, 1936–39, før han kjempet med de britiske styrkene i Syria og Libanon i 1941–42. Allon var en av grunnleggerne av Palmach-styrkene i 1941, og deres øverstkommanderende fra 1945. Han ledet flere av det israelske forsvarets operasjoner under den første arabisk-israelske krigen i 1948, på alle tre frontavsnitt, inklusive operasjoner bak fiendens linjer på Sinai-halvøya. General og øverstkommanderende for den israelske hæren i Sør-Israel til 1950, da han gikk ut av det militære, og inn i politikken. I 1950–52 studerte han filosofi og historie ved St. Anthony's College, Oxford

Allon sluttet seg til den israelske arbeiderbevegelsen, og var medlem av Mapam til en splittelse i 1954, da han gikk med i Ahdut HaAvodah, som han først ble innvalgt i det israelske parlamentet (Knesset) for i 1955 for; senere representerte han Israels arbeiderparti. Allon var parlamentsmedlem til han døde i 1980. Han bekledde flere regjeringsposter,  arbeidsminister 1961–68, visestatsminister og minister for immigrasjon 1968–69, fungerende statsminister etter Levi Eshkols død i februar–mars 1969, visestatsminister og undervisningsminister under Golda Meir, og visestatsminister og utenriksminister under Yitzhak Rabin.

Allon er også kjent som arkitekten bar et forsøk på å dele den okkuperte Vestbredden mellom Israel og Jordan etter Seksdagerskrigen i 1967, gjennom den såkalte Allon-planen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.