Faktaboks

Alice Seeley Harris
Født
25. mai 1870, Malmsbury, England
Død
24. november 1970, Guildford, England
Lady Alice på hundreårsdagen i 1970.

Alice Seeley Harris var en engelsk misjonær, politisk aktivist og tidlig dokumentarfotograf. Hun var en av de første som brukte fotografiet i en menneskerettighetskampanje. Bildene hennes bidro til å avsløre mennskerettighetsbrudd som vold, drap og slaveri i Fristaten Kongo under regimet til den belgiske kong Leopold 2.

Bakgrunn

Alice Seeley ble født i Malmsbury i Wiltshire og gikk inn i det sivile embetsverket som nittenåring. Hun brukte mye av fritiden på Frederick Brotherton Meyers (1847–1929) misjonsarbeid og senere ved Christ Church (1876) i Lambeth ved sørbredden av Themsen. Hun giftet seg med John Harris i 1898, som hun fikk fire barn sammen med.

Bryllupsreisen gikk til Fristaten Kongo der de dro til Ikau nær Basankusu for å misjonere. Her ble hun vitne til landets brutalitet mot befolkningen, og forferdelsen drev henne til å kjempe for at menneskerettighetene til kongoleserne skulle bli anerkjent. Hun var stasjonert i Ikau sammen med mannen fra 1898 til 1901, og ved misjonsstasjonen i Baringa fra 1901 til 1905.

Karriere

Lemlestede barn og voksne i Kongo.

Selv om Harris lærte de lokale barna engelsk, var hennes viktigste bidrag å dokumentere brutaliteten til det belgiske styret. Kodak Brownie hadde blitt lansert i 1900, var bygget i papp og hadde et primitivt objektiv, men fotografering hadde aldri vært enklere. At fotografen ikke trengte kjemisk kompetanse gjorde blant annet at kvinner verden over begynte å fotografere, men selv om kameraet ble markedsført mot barn, tok også viktige, seriøse fotografer tok kameraet i bruk, som Henri Cartier-Bresson. Alice Seeley Harris brukte det i sin dokumentasjon av vold og mishandling.

Bildene hennes ble opprinnelig benyttet av Regions Beyond, magasinet til en kongolesisk misjonsforening. I 1906 begynte Harris og mannen hennes å turnere i USA der bildene hennes ble vist to hundre ganger i 49 forskjellige byer. Dagsavisen New York American brukte bildene hver dag i en hel uke for å dokumentere grusomhetene.

I 1908 ble både Alice og John organisasjonssekretærer for Congo Reform Association og fra 1910 for Anti-Slavery and Aborigines' Protection Society. Etter hvert ble hun en del av Christy's Lecture Service sammen med andre innflytelsesrike briter som Ernest Shackleton og Winston Churchill.

I 1908 måtte Leopold 2. avstå Fristaten Kongo til den belgiske regjeringen som opprettet Belgisk Kongo. Alice og John var i Kongo i 1911–1912 og kunne allerede observere forbedrede forhold og utga senere en bok illustrert med Alices bilder. I 1933 ble John slått til ridder, og Alice ble Lady Alice.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg