Faktaboks

Alf Martinsen
Født
29. desember 1911, Lillestrøm
Død
23. august 1988, Lillestrøm

Alf Werner «Kaka» Martinsen var en norsk landslagsspiller i fotball, i posisjonen forward/spiss, senere trener. Han spilte på det norske landslaget som vant OL-bronse i Berlin i 1936.

Fakta

Spillestil

Som spiller var lille og tette Martinsen kjent for sitt taktskifte, hvor han med sitt lave tyngdepunkt og kjappe steg kunne sette fart mot mål og fyre løs – eller for den saks skyld lobbe ballen over keeper. Han var teknisk god med et stort repertoar av finter, samtidig som han var flink til å finne rom for sine medspillere, ofte i form av målgivende pasninger. Til tross for størrelsen var han med sin spenst også god med hodet.

Karriere

Martinsen debuterte for A-laget til Lillestrøm Sportsklubb (LSK) i slutten av 1920-årene, men meldte overgang til arbeideridrettsklubben Fram Lillestrøm i 1931. Martinsen, som av yrke var industriarbeider, debuterte samme år på AIF-landslaget og fikk etter hvert rykte som AIF-landslagets klart beste spiller. Til sammen spilte han 21 landskamper for AIF og scoret 21 mål.

I OL-sesongen i 1936 gikk han tilbake til Lillestrøm SK og ble tatt ut til det ordinære landslagets siste treningskamp før OL, mot Sverige i Stockholm, der Norge vant 4–3. Martinsen gjorde en stor kamp og ble tatt ut i troppen som skulle representere Norge i OL i Berlin, etter turneringen kalt «bronselaget».

Martinsen spilte fra start i alle Norges kamper under OL, og i innledningskampen mot Tyrkia, der Norge vant 4–0, scoret han to av de fire norske målene. I kvartfinalen mot Tyskland (2–0-seier), semifinalen mot Italia (1–2-tap) og bronsefinalen mot Polen (3–2-seier) var Martinsen en viktig tilrettelegger for flere av de norske målene.

I de to kvalifiseringskampene mot Irland, da Norge tok seg til VM i 1938, scoret Martinsen ett mål i hver av de to kampene, der Norge vant 3–2 på hjemmebane og spilte 3–3 borte. Under selve VM i 1938 var Martinsen skadet og kunne ikke delta.

For LSK spilte Martinsen i Norges øverste serie, Norgesserien fra 1937 til 1939. Beste resultat i cupen var kvartfinale i 1938, der LSK tapte 2–4 for Mjøndalen.

Etter krigen var Alf Martinsen trener for LSK i to perioder, fra 1947 til 1950 samt i sesongen 1952–1953.

Alf Martinsen fikk kallenavnet «Kaka», fordi han var så glad i kaker.

Meritter med landslaget

Martinsen spilte på det norske «bronselaget», som vant bronsemedalje under OL i Berlin i 1936 etter å ha slått Polen 3–2 i bronsefinalen.

Personlige meritter

Martinsen nådde akkurat 25 landskamper og ble tildelt Gullklokka etter sin siste landskamp i 1946.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Alf Martinsen
Historisk befolkningsregister-ID
pv00000004006830

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg