Alf Martinsen

Faktaboks

Alf Martinsen
Født
29. desember 1911, Lillestrøm
Død
23. august 1988, Lillestrøm

Artikkelstart

Alf Werner «Kaka» Martinsen var en norsk landslagsspiller i fotball, i posisjonen forward/spiss, senere trener. Han spilte på det norske landslaget som vant OL-bronse i Berlin i 1936.

Fakta

Spillestil

Som spiller var lille og tette Martinsen kjent for sitt taktskifte, hvor han med sitt lave tyngdepunkt og kjappe steg kunne sette fart mot mål og fyre løs – eller for den saks skyld lobbe ballen over keeper. Han var teknisk god med et stort repertoar av finter, samtidig som han var flink til å finne rom for sine medspillere, ofte i form av målgivende pasninger. Til tross for størrelsen var han med sin spenst også god med hodet.

Karriere

Martinsen debuterte for A-laget til Lillestrøm Sportsklubb (LSK) i slutten av 1920-årene, men meldte overgang til arbeideridrettsklubben Fram Lillestrøm i 1931. Martinsen, som av yrke var industriarbeider, debuterte samme år på AIF-landslaget og fikk etter hvert rykte som AIF-landslagets klart beste spiller. Til sammen spilte han 21 landskamper for AIF og scoret 21 mål.

I OL-sesongen i 1936 gikk han tilbake til Lillestrøm SK og ble tatt ut til det ordinære landslagets siste treningskamp før OL, mot Sverige i Stockholm, der Norge vant 4–3. Martinsen gjorde en stor kamp og ble tatt ut i troppen som skulle representere Norge i OL i Berlin, etter turneringen kalt «bronselaget».

Martinsen spilte fra start i alle Norges kamper under OL, og i innledningskampen mot Tyrkia, der Norge vant 4–0, scoret han to av de fire norske målene. I kvartfinalen mot Tyskland (2–0-seier), semifinalen mot Italia (1–2-tap) og bronsefinalen mot Polen (3–2-seier) var Martinsen en viktig tilrettelegger for flere av de norske målene.

I de to kvalifiseringskampene mot Irland, da Norge tok seg til VM i 1938, scoret Martinsen ett mål i hver av de to kampene, der Norge vant 3–2 på hjemmebane og spilte 3–3 borte. Under selve VM i 1938 var Martinsen skadet og kunne ikke delta.

For LSK spilte Martinsen i Norges øverste serie, Norgesserien fra 1937 til 1939. Beste resultat i cupen var kvartfinale i 1938, der LSK tapte 2–4 for Mjøndalen.

Etter krigen var Alf Martinsen trener for LSK i to perioder, fra 1947 til 1950 samt i sesongen 1952–1953.

Alf Martinsen fikk kallenavnet «Kaka», fordi han var så glad i kaker.

Meritter med landslaget

Martinsen spilte på det norske «bronselaget», som vant bronsemedalje under OL i Berlin i 1936 etter å ha slått Polen 3–2 i bronsefinalen.

Personlige meritter

Martinsen nådde akkurat 25 landskamper og ble tildelt Gullklokka etter sin siste landskamp i 1946.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg