Aleksandr Gribojedov

Faktaboks

Aleksandr Gribojedov

Aleksandr Sergejevitsj Gribojedov

Uttale
gribojˈedov
Født
15. januar 1795
Død
11. februar 1829

Artikkelstart

Aleksandr Gribojedov var en russisk forfatter og diplomat.

Gribojedov studerte fra 1810 jus ved universitetet i Moskva og beskjeftiget seg samtidig ivrig med litteratur. I 1812 gikk han inn i et husarregiment, men oppgav den militære løpebane for godt i 1816. I stedet gjorde han karriere som diplomat, og ble i 1818 legasjonssekretær i Iran, hvorpå han ble utstasjonert i Tbilisi i Georgia.

Litterær berømmelse vant Gribojedov ved sin komedie Den ulykke å ha forstand (Gore ot uma, 1822–23, trykt i 1833). Her svinger han satirens svøpe over latterligheter og skjevheter i datidens russiske samfunn, samtidig som han gir sannferdige og ypperlige bilder fra selskapslivet i Moskva. Komedien er skrevet i mesterlige, rimede vers, og mange av replikkene er senere blitt bevingede ord. Gribojedovs verk gikk fra hånd til hånd i mangfoldige avskrifter. Alle forsøk på å få det trykt eller oppført strandet på sensuren, til stor skuffelse for forfatteren.

I 1828 ble Gribojedov utnevnt til minister i Teheran; han hadde nettopp da avsluttet forhandlingene mellom Russland og Iran om fred. Han ble drept i 1829 da en opphisset folkemengde stormet legasjonen i Teheran.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg