Faktaboks

Alfred Adler
Født
7. februar 1870, Penzing i Wien
Død
28. mai 1937, Aberdeen, Skottland

Alfred Adler. Foto fra ca. 1930.

.
Lisens: fri

Alfred Adler var østerriksk lege og psykolog, og grunnlegger av den såkalte individualpsykologien. Som ung praktiserende lege interesserte Adler seg sterkt for sosialhygieniske spørsmål, og han stod senere de demokratisk og sosialreformatorisk pregede bevegelser nær. I 1899 lærte han Sigmund Freud å kjenne, var en av de første som anerkjente det betydningsfulle i Freuds ideer, og han støttet ham og samarbeidet med ham. Adler var aldri Freuds elev, men opptok meget av Freuds tanker i sin lære. Da Adler ikke kunne slutte seg til Freuds særlige utforming av teoretiske punkter, spesielt i synet på seksualdriften, kom det 1911 til et brudd.

Adlers lære

Adler utformet sin egen lære som på mange punkter foregriper senere utviklinger innenfor psykoanalysen, spesielt ego–psykologien. Ifølge Adler lider ethvert menneske av et grunnleggende mindreverdighetskompleks, ofte på grunn av direkte fysiske feil og skavanker, og iallfall som et resultat av barnets biologisk betingede hjelpeløshet og avhengighet. Dette fører til en «vilje til makt», som lett kan skape konkurranse, fiendtlighet, konflikter og mistilpasning. Som kompensasjon for sine svake sider søker mennesket å trene dem opp til å bli en særlig styrke, eller det overutvikler sine sterke sider for å skjule de svake.

Allerede i tidlige barneår utvikler hvert menneske en særegen livsstil, det vil si en karakteristisk måte å møte omverdenen på. Hvor denne er uegnet til å løse de tilpasningsproblemer individet står overfor, oppstår det en nevrose. Som motvekt mot det nevroseskapende selvhevdelsesmotivet fremhever Adler de sosiale motiver.

Adlers teorier har hatt betydning for moderne personlighetspsykologi. Hans hovedverk er Über den nervösen Charakter (1912).

Les mer i Store norske leksikon

På norsk

  • Kursus i individualpsykologi: forelesninger ved Siljanskolens pedagogiske institutt (1936).

Litteratur

  • Stepansky, Paul E. (1983). In Freud's shadow: Adler in context.
  • Hoffman, Edward. (1994). The drive for self : Alfred Adler and the founding of individual psychology.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg