Aalborg lufthavn, Lindholm

Aalborg lufthavn
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Aalborg lufthavn, Lindholm, er en kombinert sivil og militær lufthavn for Aalborg i det nordlige Jylland, Danmark. Lufthavnen er plassert ved Lindholm utenfor Nörresundby, ca. 9 kilometer nordvest for Aalborg sentrum. Ca. 1,5 millioner reisende passerer gjennom terminalen årlig.

Historie

Som den første større, regionale lufthavnen i Danmark, ble Aalborg lufthavn åpnet i 1938.

Under andre verdenskrig var flyplassen okkupert av tyske luftstyrker. De brukte flyplassen som base for fly som overvåket farvannene rundt Danmark, samt for å gi støtte til den tyske marinen.

Fasiliteter

Aalborg lufthavn, Gate 1
Lisens: CC BY SA 3.0

Dagens terminal sto klar i 2001. Terminalen og oppstillingsområdet er ikke lokalisert på «tradisjonell» måte, på siden av rullebanen, men lenger syd – forbundet med en lang taxebane vekk fra selve rullebanen.

Den sivile delen av lufthavnen er driftet av et aksjeselskap med hovedsakelig kommunale eiere.

Det bygges sidebane fra den danske jernbanen, slik at Aalborg lufthavn også har togforbindelse til terminalen. Denne jernbanestrekningen blir en sidebane fra Lindholm stasjon, og vil være på cirka 3 kilometer. Prisen er utredet til cirka 276 millioner danske kroner, og planlegges ferdig i slutten av 2020.

Flyruter og operatører

Sun Air ved Aalborg lufthavn
Lisens: CC BY SA 3.0

Flyselskapet North Flying har sin hovedbase og hangar ved lufthavnen. Selskapet har også operert ruter i Norge, blant annet Oslo – Fagernes og Oslo – Ørland.

Det er mange operatører som trafikkerer ruter til og fra Aalborg, men hovedruten har alltid vært Aalborg – Köbenhavn, som startet opp allerede i 1936, fra en industrieid flystripe i Rørdal, ved utkanten av Aalborg. Den gang tok flyturen 1 time og 40 minutter, mens man nå er nede på ca. en halv time. Flyselskapet Sun Air opererer en rute mellom Oslo og Aalborg på vegne av British Airways. I tillegg er både SAS og Norwegian betydelige aktører ved lufthavnen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg