Ćevapčići
Ćevapčići.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ćevapčići er små, pølseformede stykker av hakket kjøtt av enten storfe, får eller svin. Ćevapčići er utbredt over hele sørøst-Europa hvor den tyrkiske mattradisjonen fikk fortfeste da ottomanerne holdt området. De grilles og blir ofte servert i enkle, små spisesteder som kalles ćevabdžinica’er. De blir gjerne bestilt i porsjoner av enten fem, ti eller femten stykker og spises sammen med pitabrød og med rå løk, og gjerne kajmak. I muslimske områder er det vanlig å drikke surmelk eller yoghurt til, ellers er øl populært.

Faktaboks

Uttale

tsjev'aptsjitsji

Etymologi

Ćevapčići er diminutiv og flertall av ćevap, av det persiske kabâb, som betyr stekt kjøtt

I Serbia og Bosnia regnes ćevapčići nærmest som nasjonalrett. Størrelse og tilbehør kan variere fra land til land, fem centimeter i Bosnia og ti centimeter i Serbia. I Romania kalles retten ‘mici’, i Bulgaria ‘kebabtsje’, i Makedonia ‘kjebapi’ og i Albania ‘qebape’. Ćevapčići er også utbredt i land med stor eks-jugoslavisk diaspora, som Sverige og Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg