Faktaboks

Þórarinn Eldjárn
Uttale
ˈeldjaordn
Født
22. august 1949, Reykjavík, Island
Þórarinn Eldjárn, 2011
Þórarinn Eldjárn, 2011
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Þórarinn Eldjárn er en islandsk forfatter.

Forfatterskap

Eldjárn debuterte i 1974 med diktsamlingen Kvæði, og har siden gitt ut en rekke diktsamlinger, romaner og novellesamlinger. Hans første diktsamlinger vakte stor oppsikt, ikke minst på grunn av at han vendte tilbake til tradisjonelle versformer samtidig som han ironiserte over tendenser i det moderne samfunnet. I Disneyrímur (1978) skriver han innen den tradisjonelle islandske ríma-formen dikt som på ironisk måte går til angrep på kapitalismen og den amerikanske drømmens glansvirkelighet. Han har senere gitt ut diktsamlinger preget av modernismens form og med mer personlig innhold.

De fleste av prosabøkene, for eksempel Skuggabox (1988, Skyggeboksing), er preget av humor, ironi og parodi. Den historiske romanen Brotahöfuð (1996, Blåtårnet) introduserer en helt annen stil, med handlingen lagt til Island og København på 1600-tallet, og i et språk som i stor grad er en pastisj på språket i de dramatiske handlingenes samtid. Eldjárns samlinger med barnedikt regnes som et av de viktigste bidrag til Islands barnelitteratur.

Þórarinn Eldjárn er sønn av Kristján Eldjárn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg