Domisilprinsippet er et rettsprinsipp innenfor internasjonal privatrett som går ut på at reglene i vedkommende parts hjemland skal legges til grunn ved løsningen av rettsspørsmål som har utenlandsk tilknytning. Som hjemland regnes det landet hvor vedkommende part har sin bopel (domisil), uten hensyn til om vedkommende er statsborger i et annet land.

Faktaboks

Uttale
domisˈilprinsippet

Det motsatte av domisilprinsippet er nasjonalitetsprinsippet.

Domisilprinsippet er lagt til grunn blant annet i Norge, Danmark, Storbritannia og USA.

Domisilprinsippet må ikke forveksles med prinsippene i for eksempel Luganokonvensjonen som sier noe om hvilket land rettssaker skal føres og at resultatet av rettssaker i ett land skal anerkjennes av andre land. Internasjonal privatrett handler om hvilket lands rett som skal anvendes i saker som har tilknytning til flere saker. I stor utstrekning bygger internasjonal privatrett på sedvane. Det kan også være avtalt mellom partene hvilket lands rett som skal anvendes og det finnes også internasjonale konvensjoner om lovvalg som er gjort til norsk rett. På enkelte områder brukes alltid norsk rett, som for eksempel i saker om separasjon og skilsmisse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg