Ved opprettelsen i 1918 var Jugoslavia et utpreget jordbruksland og et av de fattigste landene i Europa. Økonomisk var det store forskjeller mellom de tidligere habsburgske områdene (Slovenia, Kroatia og Vojvodina), som var mer industrialiserte, og Serbia, som var svakt utviklet. I løpet av mellomkrigstiden opplevde landet en sterk økonomisk vekst.

Etter andre verdenskrig, da monarkiet ble avviklet og Jugoslavia etablert som folkerepublikk, ble det satt i gang økonomisk planlegging (planøkonomi), som i sterk grad fremmet industrialisering. Likevel forble nasjonalinntekten (BNP) per innbygger en av de laveste i Europa.

I 1953 gikk president Josip Tito bort fra den sovjetiske modellen med sentralstyrt planlegging til en «sosialistisk markedsøkonomi», hvor bedriftene fikk en stor grad av selvstyre og de lokale kommunistpartiene fikk større styring over økonomien. I 1965 ble det iverksatt en økonomisk reform som skulle styrke markedsmekanismene og reformere bankvesenet. Disse reformene var ikke vellykkede, og motsetningene vokste mellom de velstående og de underutviklede landsdelene. I 1960 var Slovenias nasjonalprodukt fem ganger Kosovos.

I 1980-årene opplevde Jugoslavia en dyp økonomisk krise, og hovedårsakene var det ineffektive økonomiske systemet og de store lånene landet hadde tatt opp i utlandet i 1970-årene. Lånene ble for en stor del brukt til ulønnsomme investeringer. Det økonomiske «selvforvaltningssystemet» gav de enkelte foretakene stor frihet, blant annet til å øke lønningene, samtidig som bedriftene var avhengig av offentlig støtte og ikke kunne gå konkurs. Dette førte til en galopperende inflasjon, som passerte 2700 prosent i 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev tarik Hadzic

det er en del feil her! Jugoslavia var ikke bare jordbruksland! I Jugoslavia produserte man biler,våpen, mat..osv. Jugoslavia trengte ikke og handle siden de hadde tilgang til alle varen i landet og hadde et av Europas beste legesentere var i Jugoslavia( Beograd) og (Sarajevo)! Jugoslavia var økonomisk sterk og de var mer moderne en andre land i Europa. De ble gjerne kjent som "Lille USA" økonomien var en av de beste etter 2 verdenskrig. De hadde universiteter du hadde bedre utdanning i Jugoslavia en i de andre Europeiske landene. Og det var ikke kommunisme det var sosialisme en mildere versjon av kommunismen mer friere! (BNP)var faktisk høyest i Jugoslavia en det var i Norge og mange andre land.MVH en som er født og oppvokst i det tidligere Jugoslavia under Titio`s styre.

svarte Redaksjonen i Store norske leksikon

Hei, Det står ikke at Jugoslavia "bare" var et jordbruksland, men det står "et utpreget jordbruksland ved opprettelsen". Det kunne/burde nok stått litt mer om Jugoslavia enn det står her. I forbindelse med oppsplittingen av Jugoslavia i "nye" land, ble denne artikkelen kappet ned, og mye av teksten ble flyttet over til de enkelte landene. Det har vel blitt stående igjen litt for lite. Forhåpentligvis får vi litt ressurser i fremtiden til å skrive litt mer om Jugoslavia.Mvh Kirsten Halvorsen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg