Stripet strandreke, fotografert i Frankrike

Strandreker er en slekt tifotkreps som hører til rekene. I Norge finnes to arter som er glassklare og gulgrønne eller brunlige, så de forsvinner mellom ålegress og tang på grunt vann. Blir 6–8 centimeter lange. Før ble de fanget og spist her i landet, men blir nå kanskje nesten bare brukt til agn. I Danmark spises de og er ansett som de beste rekene. De blir lyserøde når de kokes.

Faktaboks

Beskrevet av
Johan Christian Fabricius, 1798

Stripet strandreke

Stripet strandreke, Palaemon elegans, er mer eller mindre gjennomsiktig og har gulbrune eller røde bånd på kroppen. Fargene skifter ofte. Arten lever på grunt vann,og spiser rester av døde dyr og planter. Ifølge Artsdatabanken er den vanlig på Sørlandet, og funnet i Trondheimsfjorden. Forøvrig utbredt i Middelhavet og Atlanterhavet.

Vanlig strandreke

Vanlig strandreke, eller bare strandreke, Palaemon adspersus, har en lignende utbredelse. Den finnes på Sørlandet og spredt langs norskekysten. Den blir opptil 8 centimeter lang. Fargene varierer, men er ofte grågrønn med brune flekker. De to artene skilles på pannetornens bygning. Denne arten har et langt, sagtannet pannetorn.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

strandreker
Palaemon
Artsdatabanken-ID
16444
GBIF-ID
7235872

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg