Kjartan Fløgstad

Kjartan Fløgstads roman Det 7. klima fra 1986 hører til metafiksjonen.

Kjartan Fløgstad
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Metafiksjon er skjønnlitteratur som er opptatt av selve skriveprosessen og sin egen tilblivelse. Den stiller spørsmål ved forholdet mellom tekst og virkelighet og prøver å avsløre de litterære konvensjonene ved hjelp av kommentarer, bruk av ironi og parodi, innmontering av andre tekster med mer. Selv om metafiksjon er et aspekt ved litteraturen som form snarere enn en sjanger, brukes begrepet likevel oftest om romanen.

Faktaboks

Uttale
mˈetafiksjon
Etymologi
av meta- og latin ‘fiksjon’

Som estetisk fenomen forekommer metafiksjon i hele romantradisjonen fra Miguel de Cervantes Saavedra av og har gjort seg gjeldende på forskjellige måter, avhengig av litterær periode og måten forfatteren kombinerer de metafiktive elementene med andre kunstgrep på. Parodien står sentralt i metafiksjonen, som leker med de litterære konvensjonene, fremhever dem eller bruker dem på nye og uvante måter for slik å tydeliggjøre og avsløre fiksjonens virkemidler. Særlig med postmodernismen fikk begrepet fornyet aktualitet. Mye av den eksperimenterende postmodernistiske litteraturen ville oppheve skillet mellom fiksjon, teori og kritikk, og metafiksjon er for enkelte teoretikere postmodernismens litterære uttrykk.

Norske romaner som med sin eksperimenterende form er metafiktive, er blant annet Kjartan Fløgstads Det 7. klima fra 1986 og Jan Kjærstads Homo Falsus fra 1984.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg