Interiør fra Skilling-Magazinets trykkeri, Oslo
Skilling-Magazin var et populært og rikt illustrert norsk tidsskrift utgitt mellom 1835 og 1891. Denne tegningen av Lorentz Norberg (1855–1895) viser interiøret i maskinsalen til Skilling-Magazinets trykkeri i Oslo i 1885. Teknikk: fototypi på papir.

Grafiske fag er et sammensatt fagområde som omfatter teknologier, prosesser og kompetanseområder i forbindelse med trykk på papir og publisering på skjerm.

Den grafisk produksjonsprosessen er i dag i stor grad en datastyrt, industriell prosess delt i tre hovedområder basert på teknologi og krav til kompetanse: Førtrykk, trykk og innbinding.

Historisk utvikling

Frem til siste halvdel av 1900-tallet var fagområdene i grafiske fag definert av teknologi med fokus på trykksakproduksjon: satsfremstilling/typografi, repro og bildebehandling, fremstilling av trykkplater, trykk og innbinding.

Inntil 1800-tallet var trykkmetoden utelukkende boktrykk eller høytrykk. I 1799 ble litografimetoden oppfunnet, noe som skapte nye muligheter for utforming av visse typer trykksaker. På slutten av 1800-tallet kom offsetrotasjonen, og litografien ble videreutviklet til en industriell prosess som i dag dominerer industriell trykksakfremstilling.

Silketrykk eller serigrafi er likeledes en trykkmetode som i løpet av 1900-tallet ble oppgradert til en industriell trykkmetode. Fremstillingen av tekst foregikk fremdeles på tradisjonelt vis og måtte overføres fra avtrykk med blysats på papir til film og plate via en fotografisk og fotokjemisk prosess. I løpet av 1950- og 1960-tallet ble blysats erstattet av film- og fotosats. Etter hvert ble fotosatsprosessen effektivisert gjennom bruk av datamaskiner og inntasting av tekst på hullbånd.

På 1990-tallet revolusjonerte digitalteknologien hele den grafiske produksjonsprosessen. Hele førtrykksområdet fra tekstinnskriving til ferdig trykkplate kunne dermed integreres i én teknologi og i prinsippet styres fra én og samme datamaskin. En ny trykkmetode, mer direkte integrert i førtrykk – digitaltrykk – kom på 1990-tallet og er blitt konkurransedyktig innenfor visse segmenter.

Det grafiske fagområdet er fortsatt regulert gjennom egne programfag i videregående opplæring. Fagområdet førtrykk omfatter medieproduksjon med grafisk design, elektronisk publisering og film/videoproduksjon, og yrkestittelen er mediegrafiker. I fagområdet trykk kan man utdannes til grafisk trykker, fagoperatør grafisk emballasje eller serigrafisk trykker. I fagområdet innbinding kan man utdannes til bokbinder (industriell innbinding og ferdiggjøring) eller håndbokbinder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg